Puhka Lätis ⟩ Riia vanalinna võlu – iga tee on justkui rännak omaette

Riia vanalinn. Foto: Konstantin Sednev
Copy

Veidi enam kui kolmesaja kilomeetri ja umbes neljatunnise autosõidu kaugusel Tallinnast leiab eestlaste jaoks tuttavana näiva, peaaegu et koduselt tunduva paiga keset linna – Läti pealinna Riia südames asuva vanalinna. Kunagine hansalinn, mille vanalinn küllap just sel põhjusel oma olemuselt Eesti pealinna omaga sarnaneb, on aga täis üllatusi, võrratuid vaatamisväärsusi ja selles on peidus ka küllaldaselt teisigi avastamist väärt võlusid.

Riia vanalinna jõudes on alguses ehk koguni raske mõista, kuhu mõni tee viib ja kuhu sa selles tänavate rägastikus lõpuks jõuda võid. Iga tee on justkui rännak omaette ja aeg vanalinnas jalutades möödub märkamatult. Ümberringi on vaatamist ja uudistamist palju, seega isegi, kui veidike ära eksid või su jalad sind soovitud kohast veidi eemale kannavad, võid kindel olla, et vähemalt ei hakka sul kordagi igav.

Esmalt võlub Riia vanalinn oma välimusega. Sarnaselt Tallinnaga on kunagise hansalinna vanalinn tulvil ajalugu, mille keskele on põimitud moodsa maailma elemente. Keset suurlinna paiknev vanalinn on täis kultuurilisi vaatamisväärsusi ja imetlemist väärivaid ehitisi, mida naljalt kahe käe näppudel ära ei loe. Kui hoolega lugeda ja järge pidada, siis ainuüksi ajaloolise tähenduse ning märkimisväärse arhitektuuriga kirikuid leidub Riia vanalinnas kuskil kümne ringis. Ja samas ei ole kirikud ainsad vaatamisväärsused, mida oma silmaga peaks nägema.

Riia vanalinn.
Riia vanalinn. Foto: Konstantin Sednev

Hooneid, mis on püsinud oma ilus läbi sajandite, leidub Riia vanalinnas pea igal tänaval. Raske on hoida telefoni või kaamerat taskus, kui munakivitänavate ääres olevad majad lausa kutsuvad jäädvustama. Kuigi jalutades on keeruline pilku ümbritsevast eemale hoida, siis tuleb vahel ikka vaadata, kuhu kõnnid. Põhjuseks ei ole mitte ootamatult teele ilmuvad tänavapostid või autod, vaid just need samad munakiviteed, mis kannavad sind praktiliselt läbi terve Riia vanalinna.

Kuid vanalinn ei ole kindlasti ainus, mida Riiat külastades nautima peaks. Päikeselisel päeval mööda Riia vanalinna ja selle lähistel asuvaid tänavaid jalutades on lihtne leida iga nurga tagant midagi, mille vastu huvi tunda.

Olgu selleks siis sõjamuuseum või moodsa lahendusega kunstimuuseum, suveniiripood, laialdase valikuga merevaigust toodete ning ehete pood või hoopis mõni kõrgmoe kauplus hinnaliste disainitoodetega. Muidugi ei jää hätta ka need, kes soovivad veidi säästlikumalt ostelda, sest nii riidepoode kui ka taaskasutuskaupluseid leidub samuti.

Vaid mõne sammu kaugusel vanalinnast asub Riia rahvusooper, mille suursugune arhitektuur lisab selles hoones kõlavatele aariatele kultuurilist sügavust ning tähendust. Läti rahvusooper, mille laval tantsitakse ka balletti, hoiab au sees klassikalist ja romantilist ooperit. Kuid sarnaselt vanalinnale ei pelga ka rahvusooper lisada enda laval kõlavatele ja nähtavatele teostele nüüdisaegseid väljendusvorme.

Riia rahvusooper.
Riia rahvusooper. Foto: Konstantin Sednev

Mitte kaugel ooperimajast asub Läti rahvuslik kunstimuuseum, mis püüab samuti tähelepanu kõigilt, kes sellest tänaval mööduvad. Kuid kui aus olla, siis sellest on raske ilma pilku tõstmata mööduda, sest 1905. aastal valminud rahvuslik kunstimuuseum on hoone, mis hoiab endas ajalugu. Kunstimuuseumist leiab üle 50 000 teose nii Baltimaadest kui ka Venemaalt.

Hea ilmaga saab kunstimuuseumi külastaja nautida ka selle avamise ajal lahti olevaid katuseterrasse. Kunstielamus ja värske õhk ühes koos on vaid killuke selle muuseumi võlust - kõike muud on sõnadega raske kirjeldada.

Selleks ajaks kui nälg näpistab saab liikuda tagasi vanalinna. Sealgi leidub mitmeid kohvikuid, kiirtoidukohti kui ka restorane - valikut jagub nii igale maitsele kui igale päevaplaanile, sest kui aega napib, saab kõhu head ja paremat täis üsna kiirelt. Kui aega on küllaga, mida Riia vanalinna uudistades võiks kindlasti olla, siis leidub mitmeid restorane ja pubisid, kuhu nälga ning janu kustutama minna.

Muret pole vaja tunda ka siis, kui hetkeks oleks tarvis jalga puhata või päikese käest varju otsida. Riia vanalinna üheks omapäraks võib pidada selle kogunemiskohti, kus suure keskplatsi asemel leidub külastajatele hoopis mitmeid väiksemaid platse. Enamikest, et mitte öelda pea kõigist, leiab eest istumiseks mõeldud pinke või välikohvikute terrasse.

Baar, kus saab jalga puhata ja samal ajal linna nautida.
Baar, kus saab jalga puhata ja samal ajal linna nautida. Foto: Konstantin Sednev

Kusjuures kohvikutest Riia vanalinnas on raske puudust tunda. Justkui iga tänava peal, olgu see pisike või suur, on uksed avanud kohvik või kaks. Leidub nii pikaajalise tegutsemisega nime teinud söögikohti kui ka kodukootud kohvikuid, kus teenindajaks võib sattuda mõni pere pesamunast koolipoiss.

Ühtäkki märkad, et päev on õhtusse veerenud ja kõike kogeda ei jõudnudki, sest ühest päevast Riia vanalinna uudistamiseks kohe kindlasti ei piisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles