Riigikohtu otsus: netikommentaator peab Venno Loosaarele hüvitist maksma (1)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Venno Loosaar Harju maakohtus.
Venno Loosaar Harju maakohtus. Foto: Remo Tõnismäe

Lapseealise suhtes toime pandud tahtevastases sugulise iseloomuga teos süüdi mõistetud Venno Loosaar kaebas teda enne süüdimõistmist pedofiiliks nimetanud netikommentaatori kohtusse. Aastatepikkune kohtuvaidlus on tänaseks lõppenud.

Kõnealune kirjutis ilmus ühe Kroonika veebiartikli all, mis rääkis Venno Loosaarele esitatud süüdistusest tahtevastases sugulise iseloomuga teos lapseealise suhtes. 

Kommentaaris kirjutatu sisaldas Loosaare hinnangul aga ebaõigeid faktiväiteid ja ta nõudis au teotamise eest kohtu kaudu kahjuhüvitist.

Möödunud aasta mais sõnas kommentaari jätnud Rein Sermat Elu24-le, et tema silmis oli see osa avalikust arutelust. «Alustada tuleks sellest, et tegu ei olnud Venno Loosaare suunal kommentaari avaldamisega, vaid kommentaar oli kirjutatud vastuseks teistele kommenteerijatele,» nentis Sermat.

Aastatepikkune kohtuvaidlus jõudis riigikohtu lauale. Alla kümneaastase tüdruku seksuaalses väärkohtlemises süüdi mõistetud Loosaarele mõisteti kommentaatorilt välja 400 euro suurune kahjuhüvitis. 

Venno Loosaar kohtus.
Venno Loosaar kohtus. Foto: Remo Tõnismäe

Nimelt leidis kohus, et kuna kommentaari avaldamise ajal ei olnud Loosaar lapse suhtes toime pandud seksuaalse ärakasutamise koosseisu alusel süüdi mõistetud, ei olnud pelgalt süüdistuse põhjal tema pedofiiliks nimetamine õigustatud. Kohtu hinnangul polnud kommentaari eesmärk aidata kaasa ka avalikule debatile, vaid õigustada hageja nimetamist pedofiiliks enne tema suhtes süüdimõistva otsuse tegemist.

«Riigikohtu otsus asja mitte menetleda oli ootuspärane, sest laimaja ei esitanud kohtule tõendeid enda väidete kohta ning väited olid väga räiged,» nentis Loosaart esindanud Emerald Legali advokaat Katrin Paulus

Katrin Paulus
Katrin Paulus Foto: Erakogu

Ka Robert Sarv on varem kommenteerinud, et kui tavaliselt piirduvad vaidlusalused kommentaarid paari-kolme reaga, siis sel juhul oli tegu poole lehekülje pikkuse tekstiga. «See sisaldas näiteks valeväiteid uurimise mõjutamise ja asja sisu kohta, samuti väga inetuid väiteid eksitava mulje jätmiseks,» nentis Sarv. «Selles asjas leidis kinnitust, et kui keegi väidab teise inimese kohta midagi isegi seoses tema kriminaalasjaga, siis ei saa laimukaasust kuni kriminaalasja lõppemiseni seisma panna ning väidete avaldaja peab ise enda väiteid tõendama hakkama,» lisas ta toona.

Kohus tunnistas Venno Loosaare 2021. aastal süüdi tahtevastases sugulise iseloomuga teos lapseealise suhtes ja mõistis talle liitkaristuseks viis aastat vangistust tingimisi viieaastase katseajaga. Lisaks määrati talle kohustus osaleda sotsiaalprogrammis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles