KURB ⟩ Endise jäägripealiku Jaak Mosina viimane soov ei täitunud (1)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Jaak Mosina urn Eesti lipul.
Jaak Mosina urn Eesti lipul. Foto: Erakogu

Pühapäeval, 4. juunil toimus Harjumaal asuval Rannamõisa kalmistul kireva elukäiguga legendaarse jäägripealiku Jaak Mosina urnimatus.

Jaak Mosin oli sõjaväelane, üks Kaitseliidu taasasutajaid ja jäägerkompanii endine ülem. Tema elutee algas 19. märtsil 1940. aastal Tartus ning lõppes 3. jaanuaril 2023 Tallinnas. 4. juuni õhtupoolikul sängitati tema tuhk kodumaa mulda.

Jaak Mosin
Jaak Mosin Foto: Toomas Huik

Harjumaal Rannamõisa kalmistul toimunud talituse viis läbi vaimulik Meelis Malk, kes tõi oma kõnes välja, et 4. juunil 139 aastat tagasi õnnistati Otepää kiriklas sinimustvalge lipp, ja märkis ära, et täna lamab sinimustvalgel lipul, mis Jaak Mosinat kõikjal saatis, urn tema tuhaga. Samuti on sel kuupäeval, 4. juunil, Mosina sõbra ja võitluskaaslase, «igavese dissidendi» Tiit Madissoni sünniaastapäev.

Oma kõnes märkis vaimulik, et taheti küll täita Jaak Mosina soovi saada maetud Tallinna Metsakalmistule, kuid lisas: «Niisugust vastuseisu ei ole ma varem kuskil kohanud.»

Diakon Meelis Malk.
Diakon Meelis Malk. Foto: Erakogu

Kes olid vastu ja miks?

Urnimatuse läbi viinud diakon Meelis Malk ütles Elu24-le, et see oli tõepoolest olnud Jaak Mosina soov saada maetud Tallinna Metsakalmistule. Mispärast seda soovi ei täidetud? «Metsakalmistu on jagatud organisatsioonide vahel, kes annavad platse välja. Mis iganes põhjused seal olid, selle tagamaad on kusagil mujal. Tean, et otsiti võimalust täita Mosina viimane soov, aga see ei õnnestunud. Eks see Tallinnas matmise teema on nagu on. Rahvast on palju ja kalmistuid vähe,» rääkis Malk.

Jaak Mosina matus.
Jaak Mosina matus. Foto: Erakogu

«See on selline kirjutamata seadus või vaikiv kokkulepe õigemini, et tavaliselt tõesti lahkunu viimast soovi austatakse,» sõnas vaimulik, kes tundis Mosinat umbes kolm aastat. «Mosin polnud usklik mees, aga ta uskus, et midagi kusagil on. Tema oli jumalaga rahu teinud. Rääkisime pikalt-laialt vaimsetest asjadest,» avaldas Malk.

Jaak Mosina matus.
Jaak Mosina matus. Foto: Erakogu

Jaak Mosin oli Läänemaa Vabatahtlike Jäägerkompanii ülem ja on kahasse koos oma sõbra Tiit Merenäkiga kirjutanud sellest kaks raamatut. 2016. aastal ilmus «Läänemaa Vabatahtlike Jäägerkompanii» ja 2018. aastal «Läänemaa Vabatahtlike Jäägerkompanii 25». Teadaolevalt eelistas Mosin, et pealkirjas öeldakse just jäägerkompanii, mitte jäägrikompanii, sest nimekuju «jäägerkompanii» oli kirjas ka tolleaegsel varrukaembleemil.

Jaak Mosina matus.
Jaak Mosina matus. Foto: Erakogu

1995. aastal karistas Tallinna linnakohus endist jäägriliidrit Mosinat kaheaastase vanglakaristusega kaheaastase katseajaga. Kohus mõistis Mosina süüdi sõjaväelises allumatuses 1993. aasta suvel nn jäägrikriisi ajal.

Jaak Mosina matus.
Jaak Mosina matus. Foto: Erakogu

Lisaks kirevale elukäigule väärib märkimist, et Jaak Mosina lellepoeg on Eesti taarausuliste 103-aastane hiislar Addold Mossin.

2009. aastal lahkus Jaak Mosin Eestist ja asus elama Tenerife saarele. Mosin oli Eesti Leegioni Sõprade Klubi auliige.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles