Iigaste külakeskuses kukkusid inimesed läbi põranda. Vald: hoone kasutus on nüüdsest piiratud

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Foto on illustreeriv ja pole konkreetse looga seotud.
Foto on illustreeriv ja pole konkreetse looga seotud. Foto: Shutterstock

31. mai lõunal purunes Valga vallas Iigaste külas külakeskuse hoones põrand ja neli inimest kukkusid läbi põranda keldrisse. «Hoonesse ei tohi nüüd minna enne, kui on vajalikud meetmed ohutuse tagamiseks rakendatud,» ütles Valga vallavalitsuse esindaja.

31. mail kell 13.21 teatati päästeametile, et Valga vallas Iigaste külas purunes külakeskuse hoones põrand ja neli inimest kukkusid keldrisse. 

Päästjad aitasid kolm inimest redeli abil välja. Neljas inimene lahastati, toodi välja kühvelraami abil ja anti kiirabitöötajate hoole alla, kes ta haiglasse toimetasid.

Päästjad keelasid hoone kasutamise, kuni selle ohutust on hinnatud ja vajalikud remonditööd tehtud.

Iigaste külakeskuse ja külamuuseumi hoonena toimiv maja on nüüdseks lintidega piiratud, et keegi end majas ohtu ei seaks.
Iigaste külakeskuse ja külamuuseumi hoonena toimiv maja on nüüdseks lintidega piiratud, et keegi end majas ohtu ei seaks. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Väga vana hoone

Ehitisregistrist selgub, et külakeskuse kahekorruselist hoonet kasutati juba 1920. aastal ning see kuulub Valga vallale. Mis täpsemalt juhtus ja miks põrand purunes? Päästeameti kommunikatsioonijuht Marek Kiik ütles, et purunemise täpsel põhjusel ei olnud päästetööde seisukohast tähtsust ja see jääb hoone omaniku ja ehitusspetsialistide selgitada.

Valga vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Elisabeth Tõnisson kinnitas, et hoone, milles õnnetus aset leidis, asub vallale kuuluval kinnistul. «Kinnistu on aastaid tagasi antud külaelu eestvedajate kasutusse,» ütles ta. 

Pole teada, millal hoonet viimati renoveeriti. «Tegemist on vana hoonega, selle renoveerimise kohta andmeid ei ole,» ütles Tõnisson. «Hoone kasutus on nüüdsest piiratud. Sinna ei tohi minna enne, kui on vajalikud meetmed ohutuse tagamiseks rakendatud.»

Elu24 võttis ühendust MTÜ Iigaste Küla esindaja Riina Possuliga, et selgust saada, mis täpsemalt maikuu viimasel päeval külakeskuses juhtus. «Mul on väga kiire praegu. Eile alles kell kaks öösel jõudsin koju, praegu olen juba sõidus,» ütles Possul reede hommikul ja lubas vastata õhtul. «Üheksa paiku saan meili vaadata ja vastata.»

Vaade Valgamaal asuvale Iigaste külale.
Vaade Valgamaal asuvale Iigaste külale. Foto: Arvo Meeks
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles