Pool sajandit laval olnud Ivo Linna kõige rajumast suvest: see, mis nendel platsidel toimus...

Elu24
Copy
Ivo Linna.
Ivo Linna. Foto: Elmo Riig

Armastatud muusik Ivo Linna on lavalaudadel publikut hullutanud juba 50 aastat. Värskes «Ringvaate» saates meenutas Linna kõige vingemat suvetuuri, millest on kõige eredamalt meeles kontsert Viljandis. 

Muusik Ivo Linna rääkis kevadhooaja viimases «Ringvaate» saates suvetuuridest ja sellest, et rahvas tunneb end suvel vabas õhus vabamalt. «Eesti publik on number üks,» kiitis Linna.

Saatejuht Grete Lõbu küsis Linnalt, mis on olnud muusiku jaoks viimase 50 aasta rajumad hetked suvetuuridelt.

«Kuna ma teadsin, et see küsimus tuleb, siis ma sorisin oma mälus natuke ja kõige rajumad hetked olid ikkagi aastal 1988,» meenutas Ivo Linna tuuri «Viis isamaalist laulu», mis oli inspireeritud 19. sajandi nn esimese ärkamisaja lauludest.

Saates rääkis muusik, et vanast küsiti temalt palju autogramme, kuid tänapäeval enam mitte. Fotol Ivo Linna 1997. aastal. 
Saates rääkis muusik, et vanast küsiti temalt palju autogramme, kuid tänapäeval enam mitte. Fotol Ivo Linna 1997. aastal. Foto: Peeter Langovits

«See, mis nendel platsidel toimus, rahvas oli juba hakanud selga sirgeks ajama. Tohutud rahvamassid, mul on millegi pärast meeles just Viljandi kontsert, seal oli tuhandeid... ma ei tea palju seal platsil oli neid. Aga kui see rahvas hakkas ühtäkki liikuma, ja meie lava oli pandud lihtsalt mingitest kastidest kokku, siis me vaatasime Alo Mattiiseniga üksteisele otsa ja olime peaaegu kindlad, et see rahvamass lihtsalt lükkab selle lava pikali,» meenutas Linna raju kontserti.

«Mõtlesime, et jääme sinna alla kõik,» tõdes muusik ja täpsustas, et uhkeid lavasid nagu tänapäeval püsti pannakse toona ei olnud. 

Samas tulid Linnale meelde ka rokikontserdid, kus on samuti võimsalt kaasaelatud ja -lauldud. 

Jutuks tuli ka 1972. aastal peetud Elva festival, mis tänavu taas tagasi tuleb. Nimelt toimub 3. juunil Elva Lauluväljakul jälle ühepäevane festival «Eesti rocki kuldaeg», kus Linna taaskord lavale astub. 

«See on üks minu mälestus, ma ei tea, kui õige see enam on,» alustas Linna ja meenutas, kuidas nad noorte poistena hakkasid laulma lugu, mille laulusõnades kostus sõnapaar «tormiseid öid». «Ja täpselt selle ajal, kui see lugu hakkas käima, hakkaski taevast tulema paksu vihma! Kõik me olime märjad, katust peakohal ei olnud!» rääkis Linna.

Kusjuures Elvast tagasi Tartusse said noored muusikud tänu miilitsaautole, mille kongi nad pisteti. «Meid tehti tee läbi, saime sinna kongi ja sõitsime pidulikult Tartusse miilitsaautos.»

Juttu tuli ka sellest, kui palju on Linnal pika karjääri jooksul austajannasid olnud ja mida neiud muusikult soovisid.

Vaata lähemalt «Ringvaate» hooaja viimasest saatest SIIN. Saade on tagasi teleekraanidel 27. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles