ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid: käi kanni, Kaia Kanepi! (12)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy
Kaia Kanepi
Kaia Kanepi Foto: Tairo Lutter

See on üks hämmastav seltskond, kes soovitab sõja ajal hoida poliitika, kultuur, sport ja inimsuhted lahus, leiab Juku-Kalle Raid. Uhhuude ridadesse on astunud nüüd ka tenniseäss Kaia Kanepi, kes tegelikult oma alale lihtsalt pahinal vett peale tõmbab. Käi kanni, Kaia, sa sõjakurjategijate kaitsja.

Usutavasti mäletavad veel mõned meist küllaltki hästi morni episoodi, kui 2008. ja 2012. aastal kaaperdasid somaalia piraadid Eesti meremeestega tükkis paar laeva. Sel ajal tegutsenud piraadid nõudsid kopsakat lunaraha, otse loomulikult passib sellisel juhul "tagatiseks" kõige paremini mingi võõrriigi kodanikud. Kasvõi enam-vähem normaalsed riigid ei jäta oma inimesi reeglina üksi. Ning mitte vaid seda – solidaarsust näitasid üles kümned maad, kelle meremehi ei pantvangistatud. Kohe pajatan, miks siinkohal saab rääkida Kaia Kanepist.

Kanepi igiloll pöördumine

Kui Indias olid kohtu all eesti meremehed ning sitsisid kinni 2 aastat, siis osalesin Kaia Kanepiga kampaanias, mis pidi juhtunule tähelepanu osutama ning aitama meie meremeeste vabastamiseks ekvivalenti koguda. Lisaks veel Urve Palo, Artur Talvik, Taavi Teplenkov.

Operatsioon "Päästerõngas" vangistatud Eesti meremeeste kaitseks
Operatsioon "Päästerõngas" vangistatud Eesti meremeeste kaitseks Foto: arhiiv

Meie ülesanne oli astuda üles toetusplakatitel, sümbolina käes päästerõngas. Ei tulnud pähegi hakata aktsiooni eest raha küsima. Pildistamine võttis päris kopsaka aja, rääkisime Kaiaga maast, ilmast ja inimestest. Tundus igati sümpaatne ning empaatiline naine olevat.

Peab olema erakordne tolvan, et mitte taibata, kuidas Venemaa soov uuesti suurde sporti tungida on oluline osa sõjapropagandast.

Nüüd aga on midagi jaburat juhtunud: Eesti meremehi oli kaaperdatud laeva pardal alla kümne ning Kaia ei pidanud paljuks nende kaitseks välja astuda. Ukrainas on hukkunud kümned tuhanded, veretööd jätkuvad, aga Kaial sai korraga empaatia otsa. Kanepi jahmatavalt igiloll pöördumine ütles “Ukraina saanuks ainsana sõja Venemaaga ära hoida, aga lõpuks tehti konflikti algatajatest hoopis kangelased.”

Ühtlasi jahvatas tennisist ka midagi sellest, et ei soovi inimesi lõhestada.

Muidugi tahaks nüüd hüüatada sarkastiliselt korrates vana, teada-tuntud lendlauset, et sportlane oli trennis, kui mõistust jagati.

Erakordne tolvan

Alles äsja seletas Andres Mustonen, et tema elab muudes sfäärides, kus pole mõtet sõjale tähelepanu pöörata, sama kamp arvab alatihti ka hoopis niimoodi, et sõjas on süüdi hoopis Ameeriklased ja NATO, mitte nunnu Putin, kellel lihtsalt "ei jäänud muud üle", kui asuda jubedat Ukrainat "denatsifitseerima".

Kaia otsus mängida paaris agressorriigi esindajaga (õnneks said nad üsna kiirelt põske) on loll, küüniline ning täiesti süüdimatu. Peab olema erakordne tolvan, et mitte taibata, kuidas Venemaa soov uuesti suurde sporti tungida on oluline osa sõjapropagandast. Ei midagi muud, kui tikkuda tagasi muu maailmaga ühele pulgale, justkui Ukrainas ei surekski järjepanu hulkade kaupa süütuid inimesi.

Vihkajate kaitsmisest

Meie ülemaailmses ühiskonnas toimetab ringi kõikvõimalikke tegelasi, kes omakorda jagunevad sõpruskondadeks või kildkondadeks huvialade järgi. Filatelistid, kirjandussõbrad, autohullud, ajaloohuvilised jne. Lisaks muidugi ka sportlased. Tegelevad omade asjadega, las tegelevad. Väga tore.

Ometi tuleb nentida, et leidub ka selliseid gruppe, kelle põhihuviks on külvata viha, vihkamist, kes peavad ennast või oma rassi, või riiki teistest ülemaks. Natsid, padukommunistid, ku klux klan jne. Just viimastel kümnenditel on murdnud eeltoodud rivvi jõudsalt sisse vene marurahvuslased. Ning just sealsete sportlaste leerist kostab nördinud kiunumist, kuidas neile liiga tehakse või neid "tühistatakse". Ja seda mingi mõttetu ja tigeda "väikeriigi" Ukraina pärast, kes vihkab häid venelasi ja ei taha nendega sõprust pidada.

Kanepi on endast üledoosi saanud

Tead, Kaia! Käi õige kanni. Täiesti tõsiselt. Kui sa arvad, et seda sõda oleks Ukraina saanud ära hoida, oled sa lihtsalt mudarumal. Sõdu ei saa ära hoida, kui üks pool on otsustanud agressiooni alustada. Sõda saab ära hoida vaid nii, et annad kõiges järgi, lased oma maa ära okupeerida ning hakkad vabatahtlikult alluma ründaja diktaadile.

Tead, Kaia! Käi õige kanni. Täiesti tõsiselt. Kui sa arvad, et seda sõda oleks Ukraina saanud ära hoida, oled sa lihtsalt mudarumal.

Ukraina seda ei teinud. Mistõttu – süüdistada Ukrainat käimasolevas sõjas on labane, idiootne ning rõve.

Aga sina, Kaia, kaitsed vene sportlasi, kaitstes sellega mõrvarlikku riiki, kaitstes sellega sõjakurjategusid.

Nüüd oled sa spordi pihta lasknud korraliku junni, mille alla jäävad ka need sportlased, kes suudavad toimuvat selge pilguga vaadata. Kahju.

Niisiis, veelkord: käi kanni, Kanepi. Isegi siis kui sa oled endast üledoosi saanud, pole see mingi õigustus viskuda ambrasuurile kaitstes süsteemi, mille ainsaks sooviks ja kihuks on ära hävitada oma naabrid.

Vastik.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles