INSPIREERIV LUGU Vanglas sündinud ameeriklanna asub õppima Harvardi ülikooli

Elu24
Copy

Texase tüdruk, kes nägi ilmavalgust vanglas, on keskkooli lõpetades oma klassi üks parimaid õpilasi ja jätab õpinguid kuulsas Harvardi ülikoolis. 

Kaheksateist aastat pärast seda, kui ta Texases Galvestoni maakonna vanglas sündis, lõpetas Aurora Sky Castner kohaliku keskkooli, olles paremuselt kolmas õpilane.

Castneri ema oli vanglas, kui ta lapse sünnitas. Paraku pole ema tütre elus mingit rolli mänginud alates päevast, mil tüdruku isa ta vanglast vastsündinuna koju tõi ning teda üksikisana kasvatas, vahendab New York Post

Harvardisse sisseastumiseks mõeldud esseed alustas nooruk sõnadega: «Ma sündisin vanglas.». Ülikoolis plaanib ta õppida õigusteadust.

Kui tüdruk õppis põhikoolis, nägid õpetajad temas potentsiaali ning talle määrati mentorlusprogrammi raames juhendaja – vabatahtlikud, kes noorte õpilastega kord nädalas kokku saavad, neile nõu annavad ning vestlevad õpilaste eesmärkidest ja tulevikust.

Aurora Castner mentoriks määrati Mona Hamby, kes aitas tüdrukut nii õppetöö kui ka muude eluliste asjadega. Nii aitas Hamby Castnerit näiteks prillide väljavalimisel ja saatis teda esimesel külastusel juuksuri juurde.  

«Ta ütles mulle 8-aastaselt, et ta on olnud vanglas. Mõtlesin, et see pole ju ometi võimalik,» meenutab Mona Hamby.

«Kõik, mida Mona mulle õpetas, oli väga väärtuslik, samamoodi nagu kõik, mida ma enne Monat läbi elasin, oli väga väärtuslik,» ütleb 18-aastane Aurora Castner täna.

Mona Hamby käis keskkoolilõpetajaga kaasas ka tutvumisõhtul Harvardi ülikoolilinnakus. «Pärast seda külaskäiku nägin, kuidas tema armastus kooli vastu süvenes,» meenutab mentor. 

«Olen ülimalt põnevil, et saan sügisel Harvardi minna,» ütleb teismeline. «Ma ei jõua ära oodata, millal saan kohtuda oma kaasklassikaaslastega!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles