ELU25 Juku-Kalle Raid: lugu sellest, kuidas t***ivägised piigad mehi peksavad (2)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy
Radikaalid, kes arvavad, et maailm jaguneb meeste ning naiste peldikuks.
Radikaalid, kes arvavad, et maailm jaguneb meeste ning naiste peldikuks. Foto: Shutterstock

Üks Sandra Vokk kirjutas EPL-is kokkuvõtva loo meessoost. Lühikese resümeena tuleb tõdeda, et kõik mehed on värdjad. Selliseid vihaseid meestevihkajaid on hakatud sotsiaalmeedias kutsuma «tussivägisteks», kirjutab Juku-Kalle Raid. Muuseas, terminit «tussivägised» kasutavad oma sookaaslaste kohta ohtralt ka naised. Avage näoraamat!

Eesti meestel ei ole moraalset õigust pidada loengut pereväärtustest, ütleb üldistades ja kõiki Eesti mehi hukka mõistes minu hinnangul üsna kibestunud ja tige Sandra Vokk Eesti Päevalehes.

Stereotüüpidega vehkimise lollpäisusest

Stereotüübid on lahedad asjad. Näiteks sihukene: kõik naised on kanad, kõik mehed on sead. Lihtne, loogiline ja paljude jaoks täiesti käibiv maailmamudel. Meie arvukad EKRE esindajad – ja mitte ainult nemad! – on ikka aegajalt meelde tuletanud, kuidas naine asetsegu pliidi ning rusika vahel.

Sandra Vokk aga on vihaste šovinistlike vanameeste noor naisvariant. Ainult et sihtmärk pole mitte naised, vaid mehed kui nähtus või kollektiivselt nõme ilming. Sama loll retoorika, rusikatega vehklev stiil, postulaatne äsamine, absoluutne üldistamine ning laia labidaga vehklemine.

Selliseid vihaseid meestevihkajaid on hakatud sotsiaalmeedias kutsuma «tussivägisteks».

Tsiteerime siis väheke, mida Vokk meile ette ketras: «Kuni meie ühiskonnas vohavad koduvägivald, seksuaalne väärkohtlemine ja prostitutsioon, ei ole Eesti meestel moraalset õigust pidada loengut pereväärtustest. Vähe sellest, et see pole usutav, see on silmakirjalik ja kohatu.»

Must ja valge maailm?

Niisiis, mehed võtku mingi tõbraste sigadused kollektiivse süüga enda peale. Kuidas teile sobiks, neiu Vokk, kui ma suvatseks teid samastada lastepiinajatega? Kui juba üldistamiseks läks?

Äsja ju saime meedia kaudu teada, kuidas haritud ja koolitatud, õrnad ja empaatilised eesti naised peksid ja piinasid Lille kodus puudega mudilasi. Teised naised olid kursis, aga ei teinud piuksugi.

Üks tore Aasta Ema istutati laste väärkohtlemise pärast trellide taha. Igasuguseid naistõpraid leidub nii, et sega või jalaga – täpselt nagu mehigi.

Nüüd tsiteerime sotsiaalmeediat, sealjuures naiskirjutajat: «Ja kõik need vägivaldsed ja oma naise lapsi seksuaalselt ärakasutavad mehed on samade laste emade kaitse all. Naised ju hoiavad vägivaldsetest meestest kümne küünega kinni. Mehed ja naised pidavat võrdselt võimekad olema, vastutavatele ametikohtadele on seatud lausa kvoodid, et samad naised, kes muidu on hakkajad ja targad, aga lasevad mehel enda ja laste kallal vägivallatseda ja pole mingil juhul nõus mehe juurest lahkuma, need naised tuleb kvootide alusel riigikokku valida või tuleb neile mõni kõrgepalgaline vastutav ametikoht anda. Lihtsalt sellepärast, et on naine.»

Tussivägised on end ise välja mõelnud

Ma ei usu, et Vokk minu toodud võrdlusega eriti rahul on. Aga sorri, mina pole ka rahul. Kleepida mingite troppide tõttu silt külge poolele ühiskonnale tervikuna, ei ole nunnu stiil, ükskõik kui palju seejuures ka statistikaga vehelda.

Üldiselt vaadeldakse demokraatlikes kogukondades inimesi eraldi, mitte kollektiivina. Vokk aga jaurab aga suvalise nõuka-ajast pärit leksikaga.

Üldiselt vaadeldakse demokraatlikes kogukondades inimesi eraldi, mitte kollektiivina. Vokk aga jaurab aga suvalise nõuka-ajast pärit leksikaga, lihtsalt sõnade «kapitalist», «fašist», «külakurnaja», «kulak» jne asemel kasutab sõna «mehed».

Kogu see asi, mille riigialam Vokk kirja pani, õhutab sugudevahelist sissisõda, mis ei ole kõige targem tegu.

Sõnavabadus on tore ja ma ei kavatsegi hakata lälisema, et Vokk ei tohiks oma arvamust avaldada. Palun väga! Aga see on kahesuunaline tee ning kui mehi saab üleüldiselt nimetada poogen milliste epiteetidega, tuleb arvestada ka sellega, kui sind ennast tussivägiseks hüüdma hakatakse.

Ühesõnaga, sutsu kurb lugemine oli.

Ma väga ei usu, et raskete süüdistustega üleüldistatud vehklemine midagi ühiskonnas paremaks muudab.

Isegi siis, kui sa oled noor naine ja füüsiliselt parasjagu mehi või lapsi ei peksa.

Niisiis olgu selgituseks ning lõpuks lisatud: tegeklikult ma ei arva, et Vokk lapsi alandab.

Aga panin eelnenu kirja väikeseks mõtteharjutuseks mõlema soo radikaalsematele esindajatele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles