Luisa Rõivas meenutab: kui olin pisike tüdruk, kuulasin kõik Tina Turneri laulud ribadeks

Getter Trumsi
, tegevtoimetaja
Copy
Rokikuninganna Tina Turner suri 83-aastaselt 24. mail 2023.
Rokikuninganna Tina Turner suri 83-aastaselt 24. mail 2023. Foto: www.capitalpictures.com/Scanpix

Rokkmuusika ikooniks peetud Tina Turneri looming mõjutas miljoneid inimesi. Seega ei ole üllatav, et Turneri rokikarjäär mängis olulist rolli ka muusikute ja staaride, nii eestlaste kui välismaalaste elus.

Rokkar Laura Prits tänas rokikuningannat ühismeedias järgmiselt: «Puhka rahus, rokikuninganna! Aitäh kõige eest, mida sa maailmale andsid, ja tänud, et olid paljudele lauljatele nii suureks eeskujuks! Üks ja ainus, Tina Turner!»

Turnerit tsiteerides meenutas rokilegendi ka raadiohääl Liis Lusmägi: «Mis on minu edu saladus? Ma olen alati uskunud iseendasse. Algusest peale. Ja teadnud, et tõeline mina tuleb välja siis, kui lased lahti kõigest, millega pole rahul. Mis iganes sind alla viib, vabane sellest. Sest sa avastad, et kui oled vaba, tuleb välja sinu tõeline loovus, sinu tõeline potentsiaal.»

«Üks ja ainus! Tina Turner! Millise võimsa energiaga naine ning suur eeskuju ja iidol!» kirjutas laulja Getter Jaani enda ühismeedias. 

Muusik Hunt ehk Andrus Muld oli Turneri lahkumise järel samuti kurb. «Mu süda on murtud!» kirjutas muusik oma ühismeediakontol.

Neljapäeva pärastlõunal meenutas Turnerit ka laulja ja poliitik Luisa Rõivas. «Kui ma olin pisike tüdruk, kuulasin kõik Tina laulud ribadeks ja kui ma olin 12-aastane, siis oli mul vanematele ainult üks soov, et ma saaks Turneri kontserdile Laulväljakule.»

«Isa ostiski pileti ja pani Tartust kontserdile minevale ühisbussile. Hiljem pidin ka selle bussi ise üles leidma ja öösel ootas isa mind Tartus. Oli igati väärt,» meenutas Rõivas õhtut, mil rokikuninganna 2000. aastal Tallinnas esines. 

Lisaks jagas Rõivas video New Yorgi teatrilaval nähtud «Tina» muusikalist.

Kurvastus armastatud muusiku lahkumise pärast kandus muidugi üle kogu ilma. Paljud Turneri fännid jätsid laulja mälestuseks lilli nii tema Hollywoodi kuulsuste alleel oleva tähe juurde kui ka tema Šveitsi kodu väravate ette.

Ühismeedias avaldasid kaastundeavaldusi sajad staarid. Turneri lähedane sõber Martha Stewart jagas ühismeedias südamlikku fotot, kus Turner ja Stewart lamavad koos voodis teki all peidus. «Me armastasime Tina Turnerit. Jumalanna, esineja, supernaine! Hakkame teda nii väga igatsema!»

Laulja Jennifer Hudson viitas samuti Turneri panusele muusikasse. «Kurb päev muusikale. Rokilegend on lahkunud. Tina Turner, austame sind! Sinu pärand elab igavesti. Sa näitasid meile, mida tähendab kindlameelsus mitte eales lõpetada, vahet ei ole, mis elu sinu teele viskab!» 

«Aitäh kõige eest, mis meile andsid. Nüüd puhka rahus,» lisas Hudson.

Varalahkunud Elvis Presley lesk tõdes Instagramis, et Turner oli tema abikaasa üks lemmikesinejaid. «Kui ta (Turner – toim) astus lavale, oli see puhas maagia. Mäletan, kuidas ta hoidis publikut energiaga, mis oli kahtlemata puhtalt Tina oma. Ta on jätnud megavõimsa pärandi ja teda igatsevad kõik.» 

USA endine president Bill Clinton ütles samuti, et Turner oli üks tema lemmikutest. «Armastasin Tina Turnerit ja ei unusta eales, kuidas ma teda 1984. aastal kohtasin. Kohtusime taas tema 67. sünnipäeval Peterburis, kus tema ja Elton John heategevusüritusel esinesid,» meenutas Clinton ja lisas: «Tal oli ka siis kõik olemas, anne, energia ja ehtsus – hindamatu kingitus muusikaarmastajatele kõikjal.»

2008. aastal Grammy auhinnagalal Turneriga lava jaganud Beyoncé meenutas rokikuningannat oma kodulehel. «Armastan sind lõputult. Olen nii tänulik inspiratsioonile ja teele, mille sa ette rajasid. Sa oled tugevus ja vastupidavus,» nentis Beyoncé. «Meil kõigil vedas nii väga, et saime kogeda sinu lahkust ja imeilusat hinge, mis jääb igaveseks. Aitäh kõige eest, mida sa teinud oled.»

Laulja Mariah Carey jagas Instagramis fotot Turnerist ja kirjutas: «Sõnu «legendaarne», «ikoon», «diiva» ja «superstaar» kasutatakse tihti liiga palju, kuid Tina Turneris olid kõik need omadused ja palju enam.»

«Minu silmis oli ta alati ellujääja ja inspiratsioon naistele. Tema muusika inspireerib ka järgnevaid põlvkondi. Puhka rahus, kuninganna,» lisas Carey lõpetuseks.

Endine USA president Barack Obama ja kunagine esileedi Michelle Obama tegid sotsiaalmeediasse ühise pöördumise: «Tina Turner oli ehe. Ta oli võimas. Ta oli pidurdamatu. Ja ta oli häbenematult tema ise – lauldes ja rääkides oma tõde läbi rõõmu ja valu, edu ja tragöödia.»

«Täna liitume fännidega üle ilma ja mälestame rokikuningannat ja tähte, kelle sära ei kustu kunagi,» kirjutasid Obamad. 

Telesaatejuht Oprah Winfrey avaldas, et oli algul Turneri fänn, siis lausa hullunud fänn, kes järgnes rokikuninganna tuuri sõult sõule. «Lõpuks said meist päris sõbrad!»

«Ta ei olnud eeskujuks mitte ainult mulle, vaid kogu maailmale. Ta julgustas minus midagi, mille olemasolust ma ei olnud isegi teadlik.»

«Kui ta nõudis enda vabadust aastatepikkusest perevägivallast, sai tema elust triumf. Olen tänulik tema julguse eest, et ta näitas meile, milline näeb välja võit, jalas Manolo kingad ja seljas nahast miniseelik.»

Oprah avaldas, et surmast rääkides Turner hirmu ei tundnud: «Kunagi rääkis ta minuga, et kui saabub aeg siit maalt lahkuda, ei karda ta, vaid on põnevil ja uudishimulik. Sest ta oli õppinud, kuidas elada oma armastatud abikaasa Erwini ja sõprade ümber. Olen parem naine, parem inimene, sest tema elu puudutas minu oma. Ta oli tõesti lihtsalt parim.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles