Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

RASKED AJAD? Läbime täpselt sama taevaseisu, mis toimus viimati ülemaailmse majanduskriisi ajal 1929. aastal (1)

Copy
Foto: Shutterstock

Saabub uuesti konkreetne taevaseis, mida pole kogetud alates 1929. aastast. Mida võib see nüüd meie jaoks tähendada? 

16. mail sisenes Jupiter Sõnni tähemärki ja jääb sinna kuni 25. maini aastal 2024. Jupiter, meie Päikesesüsteemi hiidplaneet, on astroloogias oma olemuselt võimendav ja kasvatav - see, mida Jupiter puudutab, saab suurendatud tähelepanu, laengu ning hakkab kasvama ja avarduma. 

Sõnni tähemärk on seotud aga eelkõige ressursside, väärtuste ning kõige materiaalse, hingelise ja isegi emotsionaalsega, mis pakub meile kindluse- ja turvatunnet, stabiilust ja sellest tulenevat naudingut. Sõnni märk on maa- ja looduslähedane, ent seotud otseselt ka rahaga, sest raha on ise ressurss ja vahendab teisi ressursse.

Ühelt poolt on Jupiteri saabumine Sõnni väga lootustandev, kuna viitab, et inimeste kontakt oma põhiväärtustega tugevneb ning majanduslikud küsimused võivad leida uusi lahendusi. Ilmselt selle aasta jooksul toimuvad maailmas ressursside kasutamises olulised arengud ja muudatused. Kuid selle taevaseisu juures on üks konks ja mitte väike.

Nimelt just praegu, maikuu lõpus ja juuni alguses liigub Jupiter ühenduses Kuu Põhjasõlmega Sõnnis (täpne aspekt leiab aset laupäeval, 27. mail). Kuigi Jupiter külastab Sõnni märki korra iga kaheteistkümne aasta tagant, siis samamoodi tegi ta Sõnnis viibides ühenduse Kuu Põhjasõlmega viimati 1929. aastal, mis läks ajalukku n-ö suure depressiooni perioodina, mil kannatati ülemaailmse majanduskriisi käes.

Miks siis kujunes see konkreetne planeediseis just selliseks? Kuu Põhjasõlm on nimelt see suund taevakaardil, mis on inimeste kollektiivse arengu seisukohalt kõige olulisem ja vajalikum, kõige edasiviivam, kuid tihtipeale ka parajasti käeulatusest väljas. Seega, materiaalne küllus ja avarus (Jupiter Sõnnis) on käeulatusest väljas (ühenduses Kuu Põhjasõlmega).

Kuna samal ajal on inimkonda tagasi hoidev Kuu Lõunasõlm Skorpionis (hirmude najal tegutsemine, pettused ja manipulatsioonid, võõraste ressursside kontrollimine, intensiivsed konfliktid) ja inimeste mugavustsoon on alati just seal, siis paratamatult võib selline seis viia olukorda, kus ühel hetkel tuleb tõdeda, et ressursid on otsas. 

Hea näide on Skorpioni-Sõnni kuusõlmede kohta siin seegi, kuidas Ilmar Raag hiljuti kirjutas, et püüdes Ukrainat aidata, on raha tema pangakontol vähenenud aastaga kümme korda ning alles vaid paari kuu varud. Olukord Ukrainas pole aga paranenud.

Paraku toob Kuu Lõunasõlm Skorpionis kaasa suuri kaotusi ja kulutusi läbi olukordade, mille üle inimestel puudub kontroll. Sügavamal tasandil on see karmaline tasakaalustamine.

Kuu Lõunasõlm Skorpionis viitab ka ajale, mil tuleb pettuda paljude asutuste, suurettevõtete ja ühenduste tegevuses:

MTÜ Slava Ukraini

Riigimetsa Majandamise Keskus ehk RMK

Eesti Energia

Pfizer

Ilmselt oskavad paljud inimesed ise seda nimekirja täiendada.

Asjaolu, et lisaks kõikidele muudele puudujääkidele on Eestis viimasel ajal olnud suuri probleeme nii maa (metsa), vee kui tulega, mis tähendavad ka suuri materiaalseid kahjusid, siis ei ole midagi imestada, et sel ajal põhjustavad suurimaid muresid ressursid ja nende jätkuvus ning pilt võib paista suisa must.

Oleme sellises ajas, mis nõuab põhiväärtuste ja ressursside üle sügavalt järele mõtlemist ning Jupiteri ja Kuu Põhjasõlme ühendus Sõnnis viitab sellele suurelt ja rasvaselt.

Kas see aga tähendab, et kordub täpselt sama seisund nagu 1929. aastal? Kindlasti mitte. Mõned inimesed armastavad kasutada väljendit «ajalugu kordub», kuid see on veidi ekslik, kuna tegelikult ei kordu täpselt samad asjaolud mitte kunagi. Me võime jõuda evolutsioonispiraali järgmisel keerul sarnasesse kohta, aga taustsüsteem ja kontekst on juba nii palju muutunud, et väita, et ajalugu kordub, on tegelikult ebakorrektne.

Lohutuseks saab öelda, et juba 17. juulil vahetavad kuusõlmed viimaks märke, jõudes Jäära-Kaalude teljele. Siis saab Jupiter Sõnnis hakata keskenduma ressursside stabiliseerimisele ning olukorra parandamisele. 2024. aasta 18. kuni 26. aprill saab olema väga tähenduslik periood, kuna siis viibib Jupiter Sõnnis ühenduses Uraaniga, mis näitab, et toimuvad läbimurdelised arengud seoses raha ja ressurssidega. 

Üks oluline asi, mida veel mõista, on see, et me kõik kogeme tegelikult neid transiite erinevalt ja üldiselt on nii, et kui ise valida käia teed, mis on kooskõlas kollektiivse hingelise arengusuunaga (hetkel Sõnnis), siis laabub kõik paremini. See tähendab, et oluline on valida loomulikkus, loodus, lihtsus, rahu, stabiilsus ning keskenduda põhiväärtustele. Tuleb keskenduda sellele, mis «mul on» ning seda hoida ja kasvatada. Skorpion on keeruline strateegitseja, Sõnn aga.. lihtne, aus ja loomulik.

Tagasi üles