«Kui hakkan teda lõpuks peksma, olen ma k****i süüdi?» Viljandis 8-aastast poissi peksnud nooruk õigustab oma käitumist (3)

Merilyn Närep
, päevatoimetaja
Copy
Lapsed. Pilt on illustratiivne.
Lapsed. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

«Ja kui ma hakkan teda lõpuks peksma, olen ma k****i süüdi?» sõnab nädala algul sotsiaalmeedias ilmsiks tulnud peksmise peategelane. Nimelt levib ühismeedias nüüd video sellest, kuidas peksa andnud noormees väidetavalt telefonis isaga räägib. Juhtunul on mitu versiooni ja on algatatud kriminaalmenetlus.

Esmaspäeval hakkasid ühismeedias levima jõhkrad videod sellest, kuidas suurem poiss lööb korduvalt väiksemat, väidetavalt kaheksa-aastast poissi. Veidi hiljem selgus, et juhtunu leidis aset aprilli lõpus Viljandimaal. 

Nüüd levib sotsiaalmeedias aga video sellest, kuidas peksa andnud noormees väidetavalt isaga telefonis räägib. Noormees istub toolil, kõne on valjuhääldi peal ning kolm sõpra ümber. Just üks kolmest sõbrast võttis video üles ja postitas ka sotsiaalmeediasse. 

Video algab väidetavalt lapse isa sõnadega: «Vehkida oma rusikatega, paratamatult ma arvan, et see trenn ei ole sulle vajalik. See on päris hull seis, Karl (nimi muudetud – toim), praegu. See on minule ja ... (helifailis lause katkeb – toim) ka väga hull seis.»

Poiss vastab: «Tead, mis on hull seis? Kui väike laps käib sul maja ees, näitab kogu aeg keskmist sõrme, saadab su kogu aeg kuhugi p****, saadab su veel pikalt ja tuleb kallale. Ja kui ma hakkan teda lõpuks peksma, olen ma k****i süüdi?»

«Ei, ära tee!»

Ka Elu24 toimetuse postkasti laekusid kõnealused videod peksmisest: «Taas kord levivad netis laste telefonides videod, kuidas kuuenda klassi laps peksab kaheksa-aastast poissi. Minu väike õde saatis mulle pildid ning videod. Ebanormaalne, mis meil tänapäeval toimub, kuid ehk noored õpivad, kui nimi igaveseks interneedusesse jääb.»

Vihje saatja küll palus videod ja pildid üles panna, kuid laste ning just ohvri kaitsmiseks me seda ei tee. 

Kaadrid on väga jõhkrad. Ühel videol hoiab peksja metsas olles käes saagi ja teeb maas lebava ohvri kohal ähvardavaid liigutusi, justkui sooviks noorel poisil jalga otsast saagida. Samal ajal ohver karjub röökides: «Ei, ära tee!» Peksja ise peidab end videos kapuutsi alla.

Teises videos, mis Elu24ni jõudis, peksab vanem poiss ohvrit jõhkralt jalaga selga. Nuttev ja armu paluv ohver suudab küll korra püsti tõusta, kuid koperdab seejärel veekogu ääres pikali. Peksja jätkab, lüües ohvrit veel kõvemini jalaga selga, mistõttu poiss suurest valust röökima hakkab. 

Esmaspäeva õhtul hakkas aga ühismeedias ringlema ka video, kus väidetavalt sama noormees, kes kaheksa-aastast poissi metsas peksis, sai ise peksa. Kaks noormeest lükkasid väidetava esialgse peksja pikali ja tagusid sama moodi jalgadega. 

Konflikti mõlemad pooled on teada

Viljandi veebipolitseiniku Elerin Tetsmanni sõnul toimus vahejuhtum aprillikuu lõpus Viljandimaal, kuid seda klippi hakati jagama sotsiaalmeedias esmaspäeval, 22. mail.

«Sotsiaalmeedias ringlevast klipist andsid meile pealelõunasel ajal teada tähelepanelikud lapsed, keda vaatepilt ja veebis toimunu häiris. Neid lapsi me mõistagi kiidame, kes õigesti talitasid ning vägivallajuhtumist kohe politseile teada andsid,» ütles veebipolitseinik.

Lastelt laekunud info ja videos nähtava põhjal on politseile praeguseks konflikti mõlemad osalised teada, teada on ka video ülesvõtja. Nende kõigi kolme ja nende vanematega tegelevad edasi politsei ning lastekaitsetöötajad. «Ametnike peamine eesmärk on lastele pakkuda igakülgset abi, tuua juhtunusse selgust, mis sellise vägivallaaktini nii noorte laste puhul viis, ning hoida ära edaspidised taolised juhtumid.»

Tetsmann palus lapsevanemaid, et kui säärased vahejuhtumid tulevad ilmsiks, säilitaksid nad rahu, räägiksid nendel teemadel lastega rahulikult ja annaksid esimesel võimalusel neist ka politseile teada.

Juhtunust mitu versiooni

Väiksema poisi vanemad kuulsid juhtunust politseilt. Laps ei olnud neile oma kohutavast kogemusest rääkinud. «Mõlema poisi vanemad teevad praegu koostööd, et juhtunut lahendada,» ütles Viljandi politseijuht Margus Sass Sakala väljaandele

Videos endast mitu aastat nooremat last peksev põhikooliõpilane asus end politsei ees esmalt õigustama ning põhjendas juhtunut Sassi sõnul sellega, et too noorem poiss oli enne korduvalt halvasti käitunud ja polnud hoiatust kuulda võtnud. «Loomulikult ei saa sellise olukorra lahenduseks olla vägivald,» lisas Sass Sakalale.

Samal ajal uurib politsei mitut teist versiooni. Politseini on jõudnud vihjeid, et ka videos vägivallatsejana käituv poiss võib olla ohver, sest teda võisid peksma sundida omakorda temast vanemad poisid, kes kasutasid videot hiljem tema šantažeerimiseks. «Kindlasti me uurime neid versioone, aga praegu on loo kohta tekkinud väga palju infovahtu,» nentis Sass ning tõi näite esmaspäeval sotsiaalmeedias ringlema läinud kuulujutust, et videos nähtav ohver on selgroovigastusega haiglasse sattunud. «Keegi videos nähtutest haiglas ei ole,» kinnitas politseijuht.

«Üks asi on viia läbi vestlusi, teine asi on kriminaalmenetluse vorm, mille puhul saab koguda rohkem infot ja on sanktsioonid valeütluste andmise korral,» nentis Viljandi politseijuht Margus Sass Sakalale ning lisas, et teisipäeva pärastlõunaks oli politsei saanud olulist lisainfot, mis viitas vajadusele kriminaalasi algatada. Sellega nõustus ka prokuratuur.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles