«Ühel päeval nägin imelikku laiku tiigis!» Nursi küla vanadaam on jäetud oma murega üksi (1)

Chrislin Metsanurm
Copy
Nursi küla
Nursi küla Foto: Kuvatõmmis Kuuuurija saatest

Lõuna-Eestis Nursi külas elab 79-aastane Tiina, kelle tiiki kallas keegi sel kevadel kümme liitrit mootoriõli. «Meile vastati keskkonnaametist, et see õli võib siia tiiki jääda, sest tegemist on eravaldusega,» räägib Tiina «Kuuuurija» saates ja ütleb, et on oma murega täiesti üksi.

Võru-Valga maantee äärde jääb pisike talumaja, mis on ehitatud vanasse mõisaparki. Kuigi mõis hävitati nõukogude ajal, on mõisa tiik veel kenasti alles. «Ühel märtsikuu päeval nägin imelikku laiku tiigis,» nendib majaomanik Tiina «Kuuuurija» saates. 

Nimelt 27. märtsil kell 19.27 teatati, et Rõuge vallas Nursi külas on tiigis kütus ja reostunud vesi ähvardab lähedal asuvasse jõkke voolata. Päästjad piirasid reostuse leviku mullavalliga, asjaolude selgitamine ja olukorra seire korraldamine jäid kohal viibinud keskkonnaameti inspektorite hooleks. «Mure on selles, et konnad hakkavad kudema,» mainib Tiina ja ütleb, et keegi pahatahtlik on tulnud ja kallanud tema tiiki vana mootoriõli. 

Nursi küla elanik Tiina
Nursi küla elanik Tiina Foto: Kuvatõmmis Kuuuurija saatest

«Meile vastati keskkonnaametist, et see õli võib siia tiiki jääda, sest tegemist on eravaldusega. Nende mure oli ainult selles, et tiik oli ühenduses jõega,» nendib Tiina. Ta lisab, et politsei ja keskkonnaamet käisid kohapeal ja fikseerisid olukorra, kuid ega õli ise tiigist välja ei tule. «Vald ei viitsi kohalegi tulla, nad ei tule isegi vaatama,» märgib Tiina nördinult «Kuuuurija» saates.

Naise sõnutsi on ta poegade oma murega täiesti üksi. «Rahaliselt me ei oodanud midagi, vaid oleks tahtnud lihtsalt nõu,» räägib ta. Tiina ei mõista, kuidas ametnikke ei hirmuta mõte, et seesama reostaja võib lähiajal toime panna uue kuriteo. «Keegi lihtsalt tuli ja kallas.»

Abivallavanem Tiina väitega nõus ei ole

Abivallavanem Uno Kangro ütleb, et kohapeal käis asja uurimas kaks vallaametnikku. «Perekonna nõudmine vallavalitsusele oli korraldada õli kogumine veepinnalt spetsiaalsete, reostust eemaldavate vahenditega. Teedespetsialist selgitas, et vallal selleks vajalikud vahendid ja võimekus puuduvad. Reostuse tekitajat ei õnnestunud tuvastada. Pärna talu esindaja väidetel olid selle põhjustajaks naabrid. Seda väidet ei olnud võimalik valla spetsialistidel kuidagi kinnitada ega ümber lükata ning nad soovitasid sellise kahtluse korral pöörduda politseisse,» märkis ta.

Võru piirkonnapolitseinik Hans Saarniit sõnas, et politsei käis 28. märtsil sündmuskohal, aga süüteomenetlust ei alustatud.

Keskkonnaamet kommenteerib olukorda

«Päästjad tõkestasid füüsiliselt tiigist väljuva veevoolu Rõuge jõkke. Kohapeal ei olnud inspektoritel võimalik teha kindlaks, et keegi kolmas oleks pahatahtlikult üritanud keskkonnareostust tekitada. Kui reostuse tekitajat ei ole võimalik kindlaks teha, siis vastutab reostuse koristamise eest maa (sel juhul tiigi) omanik,» vastas keskkonnaameti Võrumaa büroo juhataja Ardi Lepp

«Keskkonnaameti inspektorid nõustasid kinnistu omanikku, et milliste abivahenditega oleks võimalik tiigist reostust likvideerida. Samuti jagati suuremate jäätmekäitlejate kontakte,» ütles Lepp. «Keskkonnaametil on praegu pooleli haldusmenetlus, mille eesmärgiks on nõuda kinnistu omanikult seal olevate romusõidukite üleandmine selleks keskkonnaluba ja ohtlike jäätmete käitluslitsentsi omavale ettevõttele.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles