TANTSULAHING ⟩ Lätlased riisusid koore breiktantsu karikaetapil, teistes tänavatantsudes valitsesid eestlased

Elu24
Copy
Foto: Kayvo Kroon

Pühapäeval selgusid Elva spordihoones Eesti Tänavatantsijate Liidu tänavuse aasta esimese karikaetapi võitjad. Žürii koosnes Euroopa tipptantsijatest, kellest mitmed on teinud koostööd tuntud superstaaridega. Neile lisaks oli kohtunike seas Eesti esindaja krump'i tänavatantsustiilis.

Nädalavahetusel selgusid Lõuna-Eestis tantsupõrandal tulistes lahingutes Eesti Tänavatantsijate Liidu esimese karikaetapi võitjad nii breiktantsus kui püstistes stiilides. Kui Tartu Raatuse koolis toimunud breiktantsijate võistlusele sõitis kohale rohkem lätlaseid kui eestlaseid ning suur osa võitudest läks just naabritele, siis püstistes tänavatantsudes oli eestlastel rohkem edu ja ainult üks võit tuli loovutada välisvõistlejale.

Tartus võis täiskasvanute breiktantsijate ühe vooru jooksul näha lausa mitut saltot, aga tagasi ei hoidnud ka nooremad, kelle seast tuli Eestile ka ainus võit. Mitmekümne esindajaga oli kohale sõitnud Läti esindus, kuna Tartu on neile logistiliselt parem võistluspaik kui isegi mõni Läti linn. Tasavägiseid vastasseise hindasid sel korral kolme riigi esindajad: Ukrainast pärit B-Boy Tino, Läti tipptegija B-Boy Narek The Show ja Eesti oma B-Boy Mykee.

Läti kohtuniku sõnul oli noortele aga oluline vanemate tantsijate kohalolu ja toetus, millest jäi veidi puudu. «Noorte tase ei olnud üldse paha, aga täiskasvanute seas oli vähe võistlejaid ja ma ei mõista, kuhu nad jäid. Ma usun, et uuel generatsioonil breiktantsus on väga helge tulevik,» sõnas Ukraina juurtega kohtunik B-Boy Narek The Show.

Tino kirjeldas võistlust väga positiivsete emotsioonidega, kuid tal oli eestlastele ka oma sõnum. «Ühe valdkonna esindajad peaksid olema rohkem üks ja kokku hoidma, sest ma tean, et siin riigis on veel häid võistlejaid, kes kohale ei tulnud. Me peaksime olema parimas vormis ja hea suhtumisega ning omavahel koos oskusi jagama, sest noortel on seda vaja. Võistlus ju oli hästi korraldatud,» lisas B-Boy Tino.

Pühapäeval jätkusid battle'id Elva spordihoones, kus läksid vastamisi viie stiili esindajad: hiphop, locking, popping, house ja krump. Suur osa võistlejatest olid kodumaised tegijad, kuid konkurentsi pakkusid siiski ka mõned välisvõistlejad, kellest üks võttis võidu house'i stiilis. Otsuseid langetasid pühapäeval kolme riigi esindajad: Kashmir Leese ja Breakz Inglismaalt, Arvidos Rootsist ning Mari Venski Eestist.

Välismaiste kohtunike sõnul on Eesti tänavatantsijate tase tõusuteel. «Mulle meeldivad väga, kuidas siin võistlused on korraldatud ja üldine õhkkond hästi positiivne. Kuna olen ka varem Eestis käinud, siis näen juba tuttavates tantsijates arengut,» selgitas Kashmir Leese.

Esimest korda Eestit külastanud Inglismaa päritolu kohtunik Breakz nentis, et hea märk on see, kuidas osalejad võtavad vastu kaotuseid ja tulevad hiljem soovitusi küsima. «Ma näen, et inimesed hindavad kohtunikke ja peavad nende hinnangutest lugu. See ei ole alati igal pool nii,» nentis ta.

Elva vallavanem Priit Värv ütles kohapeal, et on varem Youtube'ist selliseid tantsulahinguid vaadanud, aga mitte nii lähedalt oma silmaga näinud. «Vaatasin juba soojendust ja tõesti oli vinge. Hea, et Elvasse selline sündmus toodi,» rääkis ta.

Eesti Tänavatantsijate Liit on 2010. aastal loodud vabatahtlik spordialaliit, mille eesmärk on edendada ja koordineerida tänavatantsualast tegevust Eestis. Alates 2021. aasta novembrist korraldatakse Eesti karika- ja meistrivõistlusi tänavatantsudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles