VIDEO ⟩ Ajaloo suurim veealune skaneerimise projekt näitab Titanicut uues valguses

Inna-Katrin Hein
Copy
Kaader Atlantic Productionsi 2019. aasta videost, millel on näha Titanicu roostepurikatega vööri
Kaader Atlantic Productionsi 2019. aasta videost, millel on näha Titanicu roostepurikatega vööri Foto: EPA/ATLANTIC PRODUCTIONS / HANDOUT/Scanpix

Luksusliku reisilaeva Titanic uppumine 1912. aastal on pikka aega olnud paljude silmis uurimist väärt tragöödia merenduse ajaloos.

Ajaloolased arvavad, et uus veealune skaneerimise projekt võib anda vastuse mõnele vastamata küsimusele, mis puudutab ligi 1500 inimese hukku, teatab cnn.com.

Süvamereuurimisfirma Magellan ja filmitegijate Atlantic Productions pressiteate kohaselt kasutas teadlaste meeskond süvamere kaardistamist, et luua Titanicu vraki «täpne digitaalne kaksik».

«Ajaloo suurima veealuse skaneerimisprojekti elluviimisega on teadlastel õnnestunud leida tragöödia uusi üksikasju ja paljastada põnevat teavet selle kohta, mis tegelikult juhtus meeskonna ja reisijatega 14. ja 15. aprilli vahelisel ööl aastal 1912,» on pressiteates.

Teadlased skaneerisid vrakki 2022. aasta suvel, olles spetsiaalsel teaduslaeval, mis asus Kanada rannikust 700 kilomeetri kaugusel. Laeva kohta kogusid andmeid kaks veealust robotit Romeo ja Juliet. 

Ranged kaitseprotokollid keelasid meeskonnaliikmetel Titanicu vrakki puudutada või häirida ja uurijate sõnul koheldi seda äärmise austusega.

Titanicu vrakk asub ligi nelja kilomeetri sügavusel ja Kanada Newfoundlandi saarest 600 kilomeetri kaugusel kagus.

Pressiteate kohaselt kaardistati viiekilomeetrise prahivälja iga millimeeter väga detailselt. Teadlastel õnnestus jäädvustada kogu vrakk, sealhulgas nii vööri- kui ka ahtriosa, mis eraldusid 1912. aastal uppumisel ja asuvad üksteisest kilomeetri kaugusel.

Titanicut 20 aastat uurinud ekspert Parks Stephenson tervitas projekti kui uurimise muutjat, mis toob esile varem märkamata jäänud üksikasjad.

«Meil on andmed, mida insenerid saavad kasutada, et uurida laeva purunemise ja uppumise tegelikku mehaanikat ning jõuda seeläbi Titanicu katastroofi tõelisele loole veelgi lähemale,» märkis Stephenson.

Ühe sellise näite võib leida propellerilt, kus seerianumbrit on esimest korda üle aastakümnete näha.

Ekspeditsiooni käigus saadi ligikaudu 715 000 pilti ja koguti 16 terabaiti andmeid. «Meie hinnangul on see ligikaudu kümme korda suurem kui ükski veealune 3D-mudel, mida varem on proovitud teha,» ütles Magellani tegevjuht Richard Parkinson.

Parkinson kirjeldas missiooni kui väljakutset, viidates meeskonna võitlusele eri loodusolude, kaasa arvatud tugeva tuule ja vihmaga, ning tehniliste probleemidega.

Kui laeva varasematel kujutistel oli ligi nelja kilomeetri sügavusel asuva laeva valguse kvaliteet vilets, siis uus skaneerimistehnika on «tõhusalt vee eemaldanud ja valguse sisse lasknud».

3D-pildistamise spetsialisti Gerhard Seifferti sõnul võimaldab ülitäpne fotorealistlik 3D-mudel inimestel esimest korda välja suumida ja vaadata kogu vrakki.

«See on Titanic, nagu keegi polnud seda varem näinud,» lisas Seiffert.

Stephensoni sõnul kuulutab see kaardistamine uue peatüki algust Titanicu uurimises ja kaardistamises.

Titanic (prefiksiga RMS ehk Royal Mail Steamer, kuninglik postiaurik) oli 20. sajandi alguse suurim ja võimsaim reisilaev.

Titanic alustas kapten Edward John Smithi juhtimisel teekonda 10. aprillil 1912 Suurbritanniast Southamptonist, vahepeatused olid Prantsusmaal Cherbourg’is ja Iirmaal Cobhis. Laev pidi jõudma USAsse New Yorki 17. aprillil.

Titanic sõitis 14. aprillil 1912 kell 23.40 laeva aja järgi vastu jäämäge, mis tõmbas paremasse pardasse 60 meetri pikkuse lõhe, kust hakkas vett sisse voolama. Luksuslik reisiaurik uppus 15. aprillil 1912 kell 2.20 laeva aja järgi.

Ülekantud tähenduses on Titanic muutunud laevahukku tähistavaks väljendiks. Titanicu huku järel asuti välja töötama rahvusvahelist merepäästekonventsiooni SOLAS.

Titanicu vraki leidis 1. septembril 1985 Prantsuse-USA ühisekspeditsioon, mida juhtisid Jean-Louis Michel ja Robert Ballard. Laeva leidmiseks kasutati videokaameratega varustatud allveealust Argo.

Uurijate suureks üllatuseks oli kuulus laev merepõhjas kahes tükis. 

Titanicust on kirjutatud raamatuid, tehtud seriaale ja filme, millest kõige tuntum on režissöör James Cameroni käe all 1997. aastal valminud «Titanic». Peaosades on Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles