MART RAUDSAAR Kuidas süüa, palvetada ja armastada Euroopa kiirteedel (1)

Mart Raudsaar
, Kolumnist
Copy
Pikal teel võib näha igasuguseid huvitavaid asju.
Pikal teel võib näha igasuguseid huvitavaid asju. Foto: MART RAUDSAAR

Läheneb puhkuste hooaeg ning kindlasti on neid, kes sooviksid seda veeta automatkajana Euroopat avastades. Neile lugejatele annangi mõned nõuanded, sest sõidan igal aastal korra või paar autoga Eesti ja Hispaania vahet.

Alustuseks, mind on alati hämmastanud, kui töökindlaks on muutunud tänapäevased autod võrreldes Benzi kolmerattalisega. Töökindlaks ja mugavaks. Kuid uskuge, pole midagi jubedamat ega stressirohkemat, kui kogeda autoriket tuhandeid kilomeetreid kodust. Hästi, Euroopa pole Dakari ralli, vaid kusagilt leiab ikkagi autotöökoja ja võib-olla isegi mitte röövlite oma, kuid see on närvikulu, mida oleks võimalik vältida.

Seega, käige enne sõitu oma automehaaniku juures ning las ta kontrollib üle teie auto olulisemad süsteemid: pidurid, veermiku, jahutussüsteemi ja soovitavalt vahetab ka mootoriõli (või vähemalt kontrollige kasvõi ise, kas õli on piisavalt – uskumatult paljud ei tee seda üldse, kuni auto hakkab kurehäält tegema!). Samuti vaadake üle kummirõhk, sealhulgas ja iseäranis tagavararattas (mis püsib sageli aastaid kasutamata ja võib olla pooltühi), ning palun ärge kulgege kiirteele siledate kummidega. See on ohtlik ja olgu muuga kuidas on, kuid Saksamaa politsei ei arva sellest kindlasti hästi. Saksamaa tollikontroll on peatanud minu koormaga autot kolm korda ning iga kord on neil olnud kõrgendatud huvi auto rehvide protektorimustri jääksügavuse vastu (arvestades mõnede tänapäevaste lugejate iseärasusi, ütlen selgelt välja, et autol olid all head kummid).

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles