KONFLIKT KUNDA PAISUL Keskkonnaamet võitleb lõheliste eest, hüdroelektriärimees nõuab väiketootja õigusi (1)

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Kohus nõustus keskkonnaametiga, et hüdroenergia kasutamine Kunda I paisul ei ole hädavajalik ja asendamatu.
Kohus nõustus keskkonnaametiga, et hüdroenergia kasutamine Kunda I paisul ei ole hädavajalik ja asendamatu. Foto: Elina Leiner

«Loodame, et kaasaegsed põhimõtted keskkonnahoiust ja säästlikust nullemissiooniga elektrienergia tootmisest jõuavad ametnikeni ja Eesti üldsuseni laiemalt,» sõnas hüdroelektriärimees Jan Niilo vastuseks kohtuotsusele, mis ei andnud talle luba Kunda jõe I paisul elektrit toota. Keskkonnaameti hinnangul pärsiks loa andmine veekaitse eesmärkide saavutamist.

2020. aasta septembris esitas hüdroelektrijaamu opereeriv AS Generaator keskkonnaametile tähtajatu keskkonnaloa taotluse Kunda jõe paisutamiseks ja hüdroenergia kasutamiseks elektrienergia tootmiseks. Keskkonnaamet keeldus loa andmisest ning ettevõtja pöördus kohtusse.

Möödunud nädalal tehtud kohtuotsuses nõustus Tallinna halduskohus keskkonnaametiga, et hüdroenergia kasutamine Kunda jõe I paisul ei ole hädavajalik ega asendamatu, kuna elektriga varustamiseks on olemas teised võimalused. Samuti ei oleks sealsel paisul toodetav elektrienergia riigi toodangus määrava tähtsusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles