SÄÄSEHOOAEG ⟩ Putukateadlane Urmas Tartes: kui sääskedega ära harjuda, siis see piste ei tee midagi!

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Bioloog Urmas Tartes putukaliiki määramas
Bioloog Urmas Tartes putukaliiki määramas Foto: Eva Klaas

«Kevadisel esimesel sääsel tasub lasta end täis imeda!» Putukateadlane ja loodusfotograaf Urmas Tartes jagas nippe, kuidas tulevasel sääsehooajal hammustustega hakkama saada ning kui palju sääski seekord oodata on.

Eile, 15. mail avati Kadrioru lillepargis looduskaitsekuu ning tunnustati eeskujulikke looduse hoidjaid. Putukateadlane ja looduse populariseerijana tuntud Urmas Tartes pälvis Eesti looduskaitse kõrgeima autasu: Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia koos kuldmärgiga.

Täna jagas Tartes «Terevisioonis» enda teadmisi sääsehooaja kohta ning andis omapärase intervjuu, istudes keset metsa ja olles ümbritsetud sääskedest, kes teda söövad. «Ma olen umbes 50 sääske siin ära söötnud ja elu on ilus,» naljatas Tartes rahulolevalt.

«Kui sääskedega ära harjuda, siis see piste ei tee midagi!» kinnitab mees. Tartese sõnul tasub kevadisel esimesel sääsel lasta end lõpuni täis imeda, sest siis õpib inimese organism sääski jälle tundma ja edasised kohtumised mööduvad vähimatki jälge jätmata.

Tartese sõnul on meil juba hea sääseaasta alanud. «Nädalane jahe periood lükkas loomulikult nende arengut edasi, kuid minu kogemus ütleb, et nad tulevad välja isegi mai teises pooles, nii et praegu tulid nad välja isegi keskmisest varem,» räägib Tartes, kelle sõnul on see hea märk, et esimesed sääsed juba väljas on.

Sellest võib välja lugeda, et tuleb sääserohke suvi. Ning nagu ikka on neid ka sel hooajal looduses rohkem kui linnas. Eriti palju on neid just veekogude läheduses.

Tartese sõnul on Eestis kindlaks tehtud kokku 34 liiki pistesääski. «Kuid need 34 liiki ei ole kõik võrdse arvukusega ja umbes kümme sääseliiki on sellised, kes kokku annavad üle 90 protsendi nendest sääseisenditest, keda me kohtame. Nendest omakorda meie harilik metsasääsk on see, kes moodustab umbes kolmandiku kõikidest sääskedest, keda me kohtame.»

Sääsed on Tartese arvates põnevad loomad. «Mida rohkem ühte looma tundma õppida, seda põnevamaks ta meile muutub. Ja eks ka sääskedel on oma tähtis roll meie enda elu hoidmisel. Sääsed on väga omapärased ja olulised eluvõrgustiku osad,» selgitas Tartes ning lasi samal ajal sääskedel end rahulikult edasi süüa.

Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia pälvis Urmas Tartes.
Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia pälvis Urmas Tartes. Foto: Aron Urb

Teaduste akadeemia looduskaitsekomisjoni juht Urmas Tartes on arvamusliider, kes kuulub ka Eesti Looduseuurijate Seltsi ja Eesti Rooma Klubisse. Ta on avaldanud muljetavaldava hulga teaduslikke ja populaarteaduslikke artikleid, esinenud konverentsidel ja võtnud osa kõrgetasemelistest vestlusringidest.

Urmas Tartese igapäevategevus on loodusfotograafia vahendusel lugude jutustamine ja seeläbi looduse vastu huvi tekitamine. Tema loodusfotograafia, looduse vahendamine, loodusharidus ja isikliku eeskuju abil hoiakute kujundamine on aastate vältel mõjutanud paljusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles