ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid: miks viskub Eesti patendiamet Putini «imidži» kaitsele? (3)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: arhiiv

Leedus, Lätis ja Eestis müüdavaid mängukaarte, mis kujutavad 52 Venemaa tipp-poliitikut sõjakurjategijaina – keda nad rahvusvahelises mõistes ongi – ei lase meie patendiamet ära patendeerida. Juku-Kalle Raid imestab, miks on Patendiamet asunud tegelema Putini "näo säilitamisega". 

Kõne all olevad Mängukaarid, mida saab osta internetist ning mitmest poest, kujutavad endast karikatuurses laadis komplekti, millega saab mängida ükskõik mis kaardimängu. Lihtsalt – tavaliste piltide asemel vaatavad neilt vastu vanglakostüümi kandvad Vene sõjakurjategijad.

Paki nimeks on pandud "Haagi tribunal; 54 bandiiti ühes pakis". Kaartidel vaatavad vastu erinevad Vene võimukandjad, kes kõik on seotud kuritegudega Ukrainas või on esitanud üleskutseid ukrainlaste tapmiseks jne. Putinist alates riburada hierarhiliselt madalamale.

Niisiis, igati OK mäng, seda enam, et mainitud tegelasi Haagi tribunal otsibki.

Mängukaardid Putini ja teiste sõjakurjategijatega
Mängukaardid Putini ja teiste sõjakurjategijatega Foto: arhiiv

Üldiselt ei tohiks mingit jama ju tekkida, kui "valitsejaid" pilapiltidele pannakse – isegi siis, kui tegu pole sõjakurjategijatega, vaid nad kujutavad endast nunnusid küülikuid. Pilapildid mängivad poliitilises kultuuris, ajakirjanduses, kultuuriloos ning kõikvõimalikes meemides päris vinget rolli – mida aeg edasi, seda enam.

Kaardipakk sisaldavat reproduktsioone, millel on kujutatud inimesi halvustavas riietuses, millele on lisatud ähvardava sisuga tekst.

Eestiski leidub läbi ajaloo ohtralt vastavaid näiteid, igapäevastest karikatuuridest alates, kasvõi siinsamas Postimeheski.

Estimese wabariigi aegu, nagu 1918 kuni 1940 iseseisvusperioodi kõnekeeles kutsutakse, möllasid samuti lehtedes kümned karikaturistid. Tuntumaiks meistriks võib ilmselt pidada Gori. Kõik toimis kenasti kuni selle hetkeni, mil Konstantin Päts vaba sõna kraanid kinni keeras.

Patendiameti käitumine on aga täiesti jabur. Loeme, mida selle asutuse ametnikud kirjutavad, kui vangalkostüümis tagaotsitavat Putinit või Lavrovi silmitseb:

Sõjakurjategijate kaardipaki ümbris
Sõjakurjategijate kaardipaki ümbris Foto: arhiiv

Teie poolt esitatud tööstusdisainilahenduse registreerimise taotlus sisaldab reproduktsioone, millel on kujutatud inimesi halvustavas riietuses, millele on lisatud ähvardava sisuga tekst. Patendiameti hinnangul on tegemist taotlusega, mis on vastuolus heade tavadega ning pole seetõttu registreeritav.

Niisiis: kui sõjakurjategijaid kujutatakse "halvustavas riietuses", ei hakata asja menetlema. Mul on tõesti raske taibata, miks Eesti Patendiamet Putini kabineti kaitsele viskub.

 

 

 

 

Toome ära Patendiameti tervikteksti:

Patendiamet, vaadanud läbi Teie tööstusdisainilahenduse registreerimise taotluse, teatab järgmisest puudusest:

Õiguskaitset ei anta tööstusdisainilahendusele, mis on vastuolus heade tavadega (tööstusdisaini kaitse seadus § 9 lg 2).

Teie poolt esitatud tööstusdisainilahenduse registreerimise taotlus sisaldab reproduktsioone, millel on kujutatud inimesi halvustavas riietuses, millele on lisatud ähvardava sisuga tekst. Patendiameti hinnangul on tegemist taotlusega, mis on vastuolus heade tavadega ning pole seetõttu registreeritav.

Patendiamet määrab tööstusdisaini kaitse seaduse § 31 lõike 3 kohaselt käesolevale kirjale vastamise tähtajaks 16.05.2023.

Vastamise tähtaega võib põhjendatud juhtudel pikendada kuni kuue kuuni, kui taotleja tasub riigilõivu ja esitab Patendiametile avalduse enne puuduste kõrvaldamise või selgituste andmise tähtpäeva (tööstusdisaini kaitse seaduse § 31 lõige 6).

Vastamisel palume viidata taotluse numbrile ja puuduste kõrvaldamise või selgituste andmise tähtpäevale.

Kui taotleja jätab määratud tähtajaks taotluse dokumentide vormi ja sisu puudused kõrvaldamata või selgitused andmata, loeb Patendiamet tööstusdisaini kaitse seaduse § 31 lõike 4 kohaselt registreerimistaotluse tagasivõetuks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles