Taastab kustutatud sõnumid ja pildid: Iisraeli tarkvara kasutatakse kuritegude uurimiseks ka Eestis (2)

Kristiina Reimand
, reporter/toimetaja
Copy
Iisraeli tarkvara võimaldab kasvõi haamriga puruks löödud telefonidest kätte saada kustutatud pildid, sõnumid ja palju muud infot.
Iisraeli tarkvara võimaldab kasvõi haamriga puruks löödud telefonidest kätte saada kustutatud pildid, sõnumid ja palju muud infot. Foto: Kuvatõmmis/"Kuuuurija"

«Seda kasutatakse peaaegu kõikides riikides suures pildis,» ütleb IT-ekspert Kalevi Koplik, rääkides Cellebrite'ist, Iisraelis toodetud tarkvarast, mis võimaldab kasvõi haamriga puruks löödud telefonist kätte saada kustutatud pildid, sõnumid ja palju muud infot.

2021. aastal tapeti Brasiilias julmalt 4-aastane poiss Heny Borel. Lapsel olid suured vigastused maksas, peas ja kopsudes ning Rio de Janeiro politseil olid käed ja jalad tööd täis, et leida poisi tapja. Kahtlustati 4-aastase lapse ema ja kasuisa, kuid vettpidavaid tõendeid polnud. Läbimurde said politseinikud siis, kui said ligi WhatsAppi sõnumitele, mis ema ja kasuisa telefonidest kustutatud olid ning kus poisi tapmisest räägiti. 

Kustutatud sõnumid saadi kätte Iisraelis toodetud tarkvara Cellebrite'i abil, tehnoloogiaga, mida kasutatakse ka Eestis. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles