Nädalaleht Nelli Teataja ilmus kurva kaotuse järel viimast korda leheriiulile

Getter Trumsi
, tegevtoimetaja
Copy

Nädalalehe Nelli Teataja toimetaja Martin Aare avaldas reedel, lehe ilmumispäeval, et poelettidele jõudis maailma viimane Nelli.

«Maailma viimane Nelli on jõudnud leheriiulitele. Seda muidugi siis, kui ei juhtu imet ja ilmu välja kosilast. Igatahes oli see üks vahva sõit,» avaldas toimetaja Martin Aare, kes töötas Nelli Teataja ridades alates 2002. aastast.

«Aga eks üks asi viib teiseni. Tänu Nellile võttis minuga mõned aastad hiljem ühendust Ken Saan ning hakkasin kõrvalt teleasju toimetama. Ken tuli ja läks, kuid teletoimetaja elukutse on siiani põhilise leiva lauale toonud. Oma väikese firma alt on tööd tehtud igasse kanalisse ning kõike seda paljuski tänu alma mater'ile Nellile... aga kõige suurem tänu oma vanematele, kes lasid mul rahus oma rada otsida,» lisas Aare.

Aare postitust märkas muusik ja raadiosaatejuht Robert Kõrvits, kellele tuli teadaanne ootamatult. «Ma ei tea, paljud teist Nelli Teatajat lugesid, aga nad olid kuni lõpuni alternatiivne ajakirjandus vanas heas mõttes nagu popmuusika vs. alternatiivmuusika, mitte vandenõumeedia vs. peavool. Eriti hästi tuli neil välja maa soola eluolu kirjeldamine. Mis siis, [et] enamus väljamõeldis – see pole üldse oluline,» ütles Kõrvits.

Lõpetuseks nentis ta kurvalt: «Ühesõnaga üks oluline peatükk Eesti ajakirjanduses läbi.»

Nelli Teataja kodulehel ei ole veel märget, et alates 1988. aastast vähemalt korra nädalas ilmunud leht oma viimase numbri müüki paiskas.

Kõigest mõned päevad tagasi tabas Nelli Teataja toimetust valus kaotus, kui suri peatoimetaja, kirjanik Anne-Mari Alver.

«Anne-Mari, jääme sind meenutama kui üht ääretult teotahtelist, rõõmsameelset, õiglast ja suure südamega kaasteelist, kes juhtis vabariigi vanima nädalalehe läbi nii tulest, veest kui koroonast...» meenutasid kolleegid Alveri Nelli Teataja Facebookis.

«Lõpetuseks ühe vana rabi sõnad. «Te küsite, mis saab pärast surma? Ega minagi tea, kuid olgem valmis positiivseks üllatuseks.» Valget teed sulle minna, hea Anne-Mari!»

Pöördumine lugejatele

Oma viimases lehes pöördus Nelli Teataja toimetus lugejate poole järgmiselt: «Kurvastusega peame teatama, et lisaks meie kalli peatoimetaja Anne-Mari Alveri lahkumisele, lahkub ka Nelli Teataja. Oleksime mõlemad tähistanud aasta teises pooles suuremaid sünnipäevasid, Anne-Maril ootas ees 50, Nelli Teatajal 35. Paraku on aga saatusel omad ideed ja elul keerdkäigud ning mõlema teed katkesid nüüd, 2023. aasta maikuus. Soovisime südamest, et peab vastu Nelli ja peab vastu ka tema, kuid täna teame kahjuks teisiti.»

Karikatuur Nelli Teataja viimases lehes.
Karikatuur Nelli Teataja viimases lehes. Foto: Nelli Teataja

Lõppsõnas tõdeti, et Nelli Teataja tegemine pole olnud lihtne: «Eriti rahaliselt, kuid kuna selle tegemine on olnud alati tore, oleme siiani vastu pidanud.»

«Viimane aasta on meile aga palju peavalu toonud,» kirjutati kurvalt ja toodi välja sõja ning energiakriisi järgsed hinnatõusud.«Natuke leevendas olukorda käibemaksu muudatus, kuid ei seegi kestnud kaua. Ja, tagatipuks sai Anne-Mari oma diagnoosi.»

Lõpetuseks tänati kõiki, kes Nelli Teatajat pea 35 aasta jooksul on toetanud. «Täname, et olete olnud kõik need aastad meiega ja kui jätkame, siis loodame, et ka edaspidi. Ilma teieta poleks Nelli Teataja, mis seni vanim eraleht Eestis, ilmunud. Ehk peatse kohtumiseni,» jäeti veel lootusrikkaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles