«Villa» tõsieluseriaali tasuta levitanud nooruk sai kohtus karistada

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Tõsieluseriaal "Villa"
Tõsieluseriaal "Villa" Foto: "Villa"

Tõsielusaate «Villa» tegijad nõudsid seriaali episoode ebaseaduslikult internetis levitanud noormehelt sadu tuhandeid eurosid. 16-aastane nooruk pääses aga kohtus kergemalt.

Möödunud aasta lõpus potsatas ühe nooruki postkasti ligi poole miljoni euro suurune kahjunõue. Seda selle eest, et loos grupi, kus levitas tasulise tõsieluseriaali «Villa» episoode.

Delfi Ärilehele saadetud kahjunõude koopiast nähtus, et viie episoodi levitamisega tekitati 450 556 euro suurune kahju, mis sisaldas muu hulgas autoritasusid ja saamata jäänud tulu, sest Telegrami platvormi kaudu klikiti episoodi linkidele kümneid tuhandeid kordi. 

Kompromissikorras olid «Villa» tegijad nõus leppima ka vähemaga – 199 500 euro suuruse hüvitisega. 

Tõsieluseriaal «Villa»
Tõsieluseriaal «Villa» Foto: Rauno Liivand

Tõsielusarja tegijaid esindanud vandeadvokaat Hanne-Loore Mööl sõnas märtsis toimetusele, et samal õhtul, kui üüratu nõue avalikkuse ette kerkis, jagati tasuta juba järgmist «Villa» osa. «Tasuta «Villa» episoode jaganud noormehelt on korduvalt nõutud jagamise lõpetamist ning rikkujale on tehtud Kassu OÜ poolt ka kompromissettepanek. Paraku on noormees vaatamata korduvatele nõudmistele jätkanud pahatahtlikult «Villa» episoodide jagamist,» lisas Mööl.

300 tundi tööd

Kuna noormees olevat ignoreerinud ettepanekut kompromissläbirääkimisteks, pöörduti kohtusse. Kohtu kaudu nõudsid seriaali tegijad ebaseaduslikult episoode levitanud noormehelt saamata jäänud autoritasu näol 100 000 eurot.

4. mail sõlmiti Jõgeva kohtumajas kompromiss, et Kassu OÜ loobub oma rahalistest nõudest, ent autoriõigusi rikkunud nooruk peab tegema Jõgeva Valla noortekeskuses 300 tundi ühiskondlikku tööd. Lisaks on ta kohustatud kustutama kõik tema valduses olnud ebaseaduslikud Kassu OÜ teosed ja nende koopiad.

«Kuna on ilmselge, et alaealine ise raha ei teeni, ei soovinud Kassu OÜ tekitada noormehele sedavõrd olulisi raskusi ja takistusi tema edaspidises toimetulekus, nõudes rahalist kompensatsiooni. Pooled pidasid läbirääkimisi ja läbirääkimiste tulemusena jõuti kompromissini, mis ei ole seotud rahaliste väljaminekutega, vaid mille kaudu saaks noormees panustada kohalike noorte huvitegevusse ja ka enda vaba aega sisustada seaduse rikkumise asemel kasulike tegevustega,» sõnas vandeadvokaat Hanne-Loore Mööl ja lisas: «tegemist oli Kassu OÜ poolt tehtud kompromissettepanekuga, seega on klient lahendiga rahul.»

Robin Valting ja Andrei Zevakin «Villa» esilinastusel.
Robin Valting ja Andrei Zevakin «Villa» esilinastusel. Foto: Madis Veltman
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles