«Kahtled, aga ikka vajutad, sest tundub nii ehtne!» Uus petuskeem paneb eestlasi agaralt lingile klikkima (1)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Elu24 kollaaž
Elu24 kollaaž Foto: Elu24 kollaaž

«Sain just sellise sõnumi ja kuna neli pakki on tulemata, siis korraks isegi mõtlesin kaasa, et milline neist siis. Kaval,» nentis kirjanik ja teleprodutsent Susan Luitsalu, kelle telefonile tuli veenev petusõnum.

Liikvele on läinud järjekordne pettus, mis enda ehtsusega tõmbab eestlasi järjest enam võrku.

«Ma tõepoolest ootasin kullerit ja ausalt ka mõtlesin, et äkki jäigi aadress kirjutamata,» nentis üks sõnumi saanud isik. Telefonile saadetud sõnumis seisis: «Teie tellimus on ootele pandud puuduva majanumbri tõttu. Palun värskendage oma tellimuse teavet.» 

Selliseid SMSe on välja saadetud massiliselt.

Kuvatõmmis saabunud SMSist.
Kuvatõmmis saabunud SMSist. Foto: Lugeja foto

«Hommikul tuli selline SMS ja hooga mõtlesin, et okei, pakke nagu peaks tulema ka, et klikin lingile,» tunnistas toimetusega vestelnud Oliver.

Lingile klõpsates avanes pealtnäha Omniva veebileht, ent tegelikult suunas telefonile saabunud sõnumi link tundmatule veebilehele cornaos.cc. Seal palutakse sisestada isiklikud andmed nagu pangaparoolid, krediitkaardiandmed ja telefoninumber. Nii on võimalik kelmidel pääseda ligi pangakontole ja seal omavoliliselt tegutseda.

Petuleht
Petuleht Foto: Lugaje foto

«Tundus kõik õige olevat, kuniks vaatasin, et mis aadress see selline on,» meenutas Oliver. «Kogu aeg olin arvanud, et mina küll õnge ei lange, aga näed...» tunnistab IT-haridusega tallinlane.

Sisestades kuvatud pakikoodi Omniva veebilehele, nähtus, et sellise koodiga pakki reaalsuses ei ole.

Ka Eesti kirjanik ja teleprodutsent Susan Luitsalu jagas Twittris, et sai mainitud sõnumi. «Sain just sellise sõnumi ja kuna neli pakki on tulemata, siis korraks isegi mõtlesin kaasa, et milline neist siis. Kaval,» nentis Luitsalu, lisades, et loodetavasti keegi lingile ei vajuta.

Pakki reaalsuses ei eksisteeri.
Pakki reaalsuses ei eksisteeri. Foto: Lugeja foto

Petuskeemi ohvreid on aga mitmeid. «Kurjamid ka ei väsi!» ütles üks sõnumi saanud tallinlane ühismeedias. 

Uue petuskeemi eest hoiatas ka politseinik Maarja Punak. «Värskeid teateid kelmuste maailmast,» kirjutas ta tehtud postituses.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin sõnas, et sääraseid õngitsussõnumeid on inimestele saadetud kogu aeg. «Kelmid saavad õngitsussõnumeid pankade, kullerfirmade ja teiste asutuste nimelt. Sealjuures muudavad sõnastust ja linki. Alati on ärevaks tegevate sõnumite juurde lisatud link, millele klikkides avaneb mõne panga, kullerfirma või asutuse veebilehe järgi hästi jäljendatud koduleht,» selgitas ta.

2022. aasta jooksul pistsid netipetturid näiteks enda taskusse üle nelja miljoni euro rahva raha.

Siinkohal soovitab Milenin siseneda oma internetipanka panga äpi või veebibrauseri kaudu. «Ära sisesta oma krediitkaardiandmeid veebilehtedel, mille avasid läbi sõnumi või e-kirja. Alati kontrolli, kas teised menüüribad sellel veebilehel toimivad. Samuti kullerfirmad inimeste andmeid selliselt ei küsi, kui mõni veebileht seda küsib, siis on tegemist pettusega. PIN1 ja PIN2 teistega ei jagata ega sisestata mitte kellegi palvel,» lisas ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles