Kogunevad kooliteatri tegijad

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla noortelavastus "Oma elu superstaarid".
Endla noortelavastus "Oma elu superstaarid". Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Reedel, 6. veebruaril kell 18 kogunevad Pärnu kooliteatri algusaastate tegijad Endla kohvikus, et koos meenutada 25 aastat tagasi alguse saanud Pärnu kooliteatrit. Üheskoos vaadatakse Endla noortestuudio etendust “Oma elu superstaarid”.


Tänavu möödub 25 aastat Endla näitlejate Aare Laanemetsa ja Elmar Tringi rajatud Pärnu kooliteatri sünnist.



Kumbki entusiastidest ei julgenud 1984. aastal loota, et nende hobist kujuneb tulevikus teatripisikuga pärnulaste koolkond.



Kooliteatri kasvandikest teevad Eesti teatrilavadel ilma sellised näitlejad nagu Marko Matvere, Katariina Lauk, Ago Anderson, Liisa Aibel, Piret Palu, Marika Barabanštšikova, Janek Joost, Kersti Heinloo, Külli Teetamm, Tiit Ojasoo. Kooliteatrist on välja kasvanud edukaid kultuuritöötajaid, õpetajaid, juriste, vaimulikke, sõjaväelasi.



Esimene etendus, mille Pärnu kooliteater andis, oli “Nii palju päikest”, järgnesid “Olevused”, “Õppimisest ja õpetamisest”, “Havi käsul” ja “Sinilind”, mida mängiti suurel laval koos Endla professionaalsete näitlejatega. Lavale jõudsid veel sellised etendused nagu “Filmitäht”, “Sarkofaag”, “Wikmani poisid”.



15 aastat Pärnu kooliteatri elust möödusid nüüdseks manala teele lahkunud andeka näitleja-lavastaja Aare Laanemetsaga. Nende aastate jooksul juhendasid koos temaga kooliteatrit Elmar Trink, Laine Mägi ja Ahti Puudersell. Hiljem Lauri-Kare Laos ja Meelis Sarv.



Endla noortestuudio loodi 2004. aastal ning stuudio juhendajatena alustasid Endla teatri näitlejad Piret Rauk ja Enn Keerd.



6. veebruaril on Aare Laanemetsa 55. sünniaastapäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles