Miks Venemaal tähistatakse 9. mail võidupüha, Euroopa Liidus aga Euroopa päeva?

Inna-Katrin Hein
Copy
Eesti ja Euroopa Liidu lipp Tallinnas. Eesti oli Euroopa Liidu nõukogu eesistujariik 1. juulist kuni 31. detsembrini 2017
Eesti ja Euroopa Liidu lipp Tallinnas. Eesti oli Euroopa Liidu nõukogu eesistujariik 1. juulist kuni 31. detsembrini 2017 Foto: AFP PHOTO / Petras Malukas/Scanpix

Üheksas mai on pidupäev nii Venemaal kui Euroopas. Venemaal tähistatakse natside alistamist suures isamaasõjas (1941–1945), Euroopa Liidus rahu ja ühtsust.

Teise maailmasõja valla päästnud Saksamaa alistus tingimusteta 8. mail 1945. Suurbritannias ja USAs tähistatakse sõja lõppu VE päevaga, mis on lühend sõnadest Victory in Europe (Võit Euroopas). Teine maailmasõda lõppes tegelikult 15. augustil 1945, kui alistus Jaapan. Ametlik alistusmisdokument allkirjastati USA ja Jaapani vahel 2. septembril 1945.

Saksa relvajõudude ülemjuhatuse esimehe asetäitja kindral Alfred Jodl (1890–1946) allkirjastas 7. mail 1945 Prantsusmaal Reimsis Saksa armee tingimusteta alistumise dokumendi, mis jõustus 8. mail 1945 kell 23.01 Kesk-Euroopa aja järgi.

Kuna Nõukogude Liidus oli dokumendi jõustumise ajaks juba 9. mai 1945, siis tähistati nii selles riigis kui tähistatakse Venemaal just sel kuupäeval võitu Saksamaa üle.

See on Venemaa tähtsaim püha, mida on tugevdanud president Vladimir Putini režiimi natsionalistlik propaganda.

Pärast võimuletulekut tegi Putin võidupäeva kiiresti oma poliitika osaks, mille järgi Nõukogude Liidu lagunemine on tragöödia ja Venemaa peab saama taas suurriigiks. Kuna võidupühal tähistatakse võitu natsismi üle, sobib see Putini praeguse narratiiviga suurepäraselt. Ta väidab, et Venemaa võitleb ka Ukrainas natsidega, ning on veendunud, et ka sel korral «natsid» alistatakse.

Vene võidupüha traditsioonide hulka kuuluvad sõjaväeparaadid, millest suurim toimub Moskva Punasel väljakul. Samas on sel aastal Venemaal «turvakaalutlustel» ära jäetud mitu paraadi. Lääne sõjaekseprdid arvavad, et kaotuste tõttu Ukraina sõjas pole Venemaal piisavalt sõdureid ega sõjatehnikat paraadideks.

Võidupüha tähistamine algas Venemaal 9. mail Putini kõne ja Venemaa hümniga. Hümnile järgnes sõjaväeparaad, mis kestab tavaliselt üle tunni.

9. mail tähistatakse ka Euroopa päeva, mis rõhutab Euroopa maailmajao rahu ja ühtsust, sest 9. mail on Schumani deklaratsiooni aastapäev.

Prantsuse välisminister Robert Schuman pakkus oma kõnes Pariisis 9. mail 1950 välja uut tüüpi piiriülese poliitilise koostöö, mille abil välditaks sõdu Euroopa riikide vahel.

Schuman soovis luua Euroopa poliitilise organi söe- ja terase tootmise juhtimiseks. Asutamisleping allkirjastati umbes aasta pärast Schumani deklaratsiooni ja nüüd peetakse seda Euroopa Liidu alguseks.

Euroopa Liidu riikides tähistatakse Euroopa päeva kontsertide ja etendustega.

Tallinnas toimub Euroopa päeva kontsert Vabaduse väljakul algusega kell 18.00 ja see on tasuta. Kontserdil kuuleb-näeb 2022. aasta Eurovisiooni võitjat, Ukraina bändi Kaluch Orchestrat, Tanel Padarit ja Stefanit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles