ŠOKEERIV Ahja jõest leiti prügikotid lambatalledega. «Osa neist hulpis vees.»

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Täna hommikul leidsid Keskkonnaameti inspektorid prügikotid jõest üles.
Täna hommikul leidsid Keskkonnaameti inspektorid prügikotid jõest üles. Foto: Keskkonnaamet

Tähelepanelik matkajate seltskond leidis laupäeval Ahja jõe juurest prügikotid, mille sees olid lambatalled. Mõned korjused hulpisid veepinnal. Leiust anti teada loomakaitse liidule ja keskkonnaametile, mille inspektorid läksid kohapeale. Teisipäeva, 9. mai hommikul leidsidki nad jõest prügikotid talledega.

«Täna leitud Ahja jõelt neli suurt prügikotti lambatalledega! Palun kõigil, kellel võib olla infot selle teo kohta, teada anda! Keskkonnaametit ning loomakaitse liitu on teavitatud! Kes teeb nii?» anti laupäeval, 6. mail teada Facebooki grupis «Põlva kodanik». 

Eestimaa Loomakaitse Liidule saabus teade, mille kohaselt leidsid kanuumatkajad Põlvamaal Ahja jõel 3–4 suurt prügikotti, mis olid surnud lambaid täis. «Teataja sõnul olid kottidesse pandud lambatalled. Osa loomi oli kottidest väljas ja hulpis jõel,» ütles Eestimaa Loomakaitse Liidu juhatuse liige Pille Tees

Lammaste leidmise asukoht (koordinaadid: 58.129601, 27.114381).
Lammaste leidmise asukoht (koordinaadid: 58.129601, 27.114381). Foto: Ekraanitõmmis.

Loomakaitse liidu esindaja ütles, et kotid talledega olid uputatud jõe põhja raskustega. «Kotid olid teataja sõnul värsked, kottidest välja ulpinud korjused nähtavate kahjustusteta.»

Leiukoha läheduses pidavat asuma ka vähemalt üks koht, kus kasvatatakse lambaid. Loomakaitse liit edastas pöördumise nii põllumajandus- ja toiduametile kui keskkonnaametile palvega ametkondadel reageerida oma pädevuse kohaselt.

Lambatall. Foto on illustreeriv.
Lambatall. Foto on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

«Praeguse seisuga ei saa veel kommenteerida, millistel asjaoludel loomad hukkusid ja mis põhjusel olid loomad jõkke visatud. Küll aga viitab leid sellele, et tegemist on tahtliku tegevusega – seejuures pole hetkel teada, kas loomad olid enne jõkke sattumist elus või mitte,» räägib Tees. «Kui tegemist oli juba enne jõkke viskamist mingil põhjusel hukkunud loomadega, siis selline korjuste käitlemine ei ole igal juhul lubatud.»

Keskkonnaameti avalike suhete peaspetsialist Indrek Hirs ütles, et keskkonnaameti inspektorid alustasid otsinguid esmaspäeval, kuid esmalt lambatallesid jõest ei leitud. Teisipäeva hommikul otsinguid jätkati ning inspektorid leidsid 9. mai hommikul jõest kolm prügikotti, milles oli esialgsetel andmetel viis hukkunud talle. Juhtumi täpsemate asjaolude väljaselgitamisega tegeleb põllumajandus- ja toiduamet. 

«Loomapidamise ja bioturvalisuse veterinaarnõudeid kontrollib ja järelevalvet teeb põllumajandus- ja toiduamet. Loomsete jäätmete äravedu teostab AS Vireen, hukkunud loomi sellisel kujul kindlasti jõkke visata ei tohi. Täpsem info käitlemistingimuste kohta on leitav Vireeni koduleheküljelt,» ütleb keskkonnaameti Põlvamaa büroo juhtaja Toomas Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles