ARVAMUS ⟩ «Varumehed» tõid paigalisele mehele pisara silma

Sten Talivee
Copy
«Varamiehet» ehk «Varumehed» etenduse fotod
«Varamiehet» ehk «Varumehed» etenduse fotod Foto: Mitro Härkönen

Eesti Draamateatri ning Soome Rahvusteatri koostöös on lavastatud etendus «Varumehed». Lugu on nende tuhandete eestlaste häälekandja, kes põhjanaabrite juures tööl käivad või sinna suisa elama on jäänud. «Vaatamata suurele palgale on elutingimused Soomes kesised võrreldes koduga Eestis,» selgub etendusest.

Eesti Draamateatri ning Soome Rahvusteatri koostöös on sündinud etendus «Varumehed» või siis soomepäraselt «Varumiehet». Esmapilgul võib tekkida küsimus: kas sellest kõigest pole juba räägitud? Igaüks Eestis tunneb ilmselt kedagi, kes käib Soomes tööl, või siis kedagi, kes on Soome läinud ja sinna jäänudki. «Varumehed» avab aga kogu Soomes tegutsevate eestlaste temaatikat uuest küljest ning tuleb välja, et tihtipeale on eestlane põhjanaabrite juures justkui unustuse hõlma vajunud rahvarakuke.

Kogu etendus kanti rahvale ette Soome Rahvusteatris. See on imeline maja, mis suisa pakatab suursugusest miljööst: seintel on maalid, maas punased vaibad, inimesed istuvad enne saali minemist teatri bufees ja joovad klaasikese šampanjat. Tasub ka märkida, et kogu teatri personal oli väga külalislahke ja koostööaldis teatrisse saabumise hetkest kuni etenduse lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles