«Esimesel kevadisel sääsel tuleks lasta end lõpuni imeda.» Bioloog jagab nippe sääskede peletamiseks

Elu24
Copy
Sääsk imeb verd.
Sääsk imeb verd. Foto: Piqsels

Elmari hommikuprogrammis käis külas bioloog ja loodusfotograaf Urmas Tartes, kes jagas nippe, kuidas sääskede ja teiste putukatega toime tulla.

Tartes ütles, et sääski tuleb sel aastal palju ning tänavust sääseaastat saab seletada eelkõige sademete ja suurvee rohkusega. «Need sääsed, kes on meil kõige arvukamad, sigivad valdavalt väikestes ajutistes sadeveelompides – mida rohkem on vett, seda rohkem on sääski,» rääkis Tartes.

Millised on tema soovitused inimestele, kes sääski absoluutselt taluda ei suuda?  

«No koduses elamises on olemas hästi lihtne ja odav vahend nimega putukavõrk,» ütleb Tartes. «Nende akna ette panemine on väga lihtne.»

Kuidas aga õues viibides olukorda talutavamaks teha? Tartesel on selleks tabav nipp. 

«Soovitus on esimesel kevadisel sääsel end lasta rahulikult lõpuni imeda. Kõik sääsesüljega meie organismi sattunud valgud, neid hakkab organism hävitama ja selline kogemus jääb immuunsüsteemi mällu. Talvel, kui sääski pole, läheb organismil natuke rohkem aega, et immuunsüsteem jälle ellu äratada ja aktiivseks teha. Et siis kui esimene sääsekogemus tagasi organismi tuleb, siis hiljem suvel, kui sääsk juhtub imema, on meil seda lihtsam nii-öelda üle elada või taluda.»

«Rahu tegemine on number üks asi, mis aitab. Kui me läheme ärevaks, siis meie hingamine kiireneb, ainevahetus kiireneb ja me hakkame enesele teadmata eritama aineid, mis rohkem sääski meie juurde meelitavad,» lisab Tartes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles