REKORDILINE HÜVITIS Kaja Kallast kohtus esindav advokaat Ants Nõmper: sellesse skandaali tõmmati peaminister teadlikult (4)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Kaja Kallas ja tema esindaja Ants Nõmper.
Kaja Kallas ja tema esindaja Ants Nõmper. Foto: Elu24 kollaaž

Kolmapäeval mõistis maakohus vandeadvokaat Paul Kereselt koos õigusabikuludega välja pea 30 000 eurot. Seda Kaja Kallase kohta ebaõigete faktiväidete ja ebakohase väärtushinnangu avaldamise eest. «Rekordilise kahjuhüvitise väljamõistmine on igati põhjendatud,» ütles Kallase esindaja Ants Nõmper. Peaminister aga sõnas, et on südamest kahju, et poolteist aastat tuli tegeleda valede ümberlükkamisega.

Harju maakohus mõistis kolmapäeval tehtud kohtuotsusega vandeadvokaat Paul Kereselt välja 15 000 eurot, kuna ta võrdles raadioeetris peaminister Kaja Kallast korruptsioonisüüdistusega kohtu all oleva endise haridusministri Mailis Repsiga.

Kohus mõistis Paul Kereselt Kaja Kallase kasuks ebaõigete faktiväidete ja ebakohase väärtushinnangu avaldamisega tekitatud mittevaralise kahju eest välja 15 000 eurot. Lisaks mõistis kohus Kereselt välja Kaja Kallase kohtukulud kogusummas 13 410 eurot

Maakohtu otsuse kohaselt peaks Keres avaldama Kuku raadios saates «Sihik» järgmise teate: «Minu, Paul Kerese poolt 30. novembril 2021. aastal algusega kell 12 eetris olnud Kuku raadio saates «Sihik» avaldatud väide, nagu oleks peaminister Kaja Kallas pidanud 17. juunil 2021. aastal sünnipäevapidu riigi kulul, on vale.» Ka peaks Keres avaldama ajalehes Postimees ning portaalides postimees.ee, delfi.ee ja uudised.tv3.ee teate: «Võtan tagasi Kuku raadios öeldud valeväite, nagu oleks peaminister Kaja Kallas pidanud 17. juunil 2021. a sünnipäevapidu riigi kulul.»

Paul Kerese esindaja Oliver Nääs ütles Postimehele, et ta kavatseb Harju maakohtu otsuse kindlasti järgmises kohtuastmes vaidlustada, kuna Kerese vastu esitatud hagi on selgelt põhjendamatu.

«Rekordilise kahjuhüvitise väljamõistmine on igati põhjendatud»

Rääkides kahjuhüvitise suurusest, nentis Kaja Kallase esindaja Ants Nõmper, et senini olid kõige suuremad mittevaralise kahju hüvitise summad 10 000 eurot – viimati mõisteti selline summa välja ajakirjanik Katrin Lustilt Zandi kaasuses.

«Vastaspool üritas väita, et peaminister kui avaliku elu tegelane peabki kriitikat taluma ja seepärast peaks hüvitis väike olema. Kohus sellega ei nõustunud ja leidis õigesti, et advokaat Kerese eesmärgiks ei olnud kriitika tegemine peaministri suunas ega ka Mailis Repsi kaitsmine, vaid poliitilise skandaali tekitamine,» selgitas Nõmper. «Sellesse skandaali tõmbas advokaat Keres peaministri teadlikult ja tahtlikult ning lisaks õigusvastasele käitumisele rikkus Keres jämedalt ka advokaadi kutse-eetika nõudeid,» lisas Nõmper.

Harju maakohtu kohtuistung.
Harju maakohtu kohtuistung. Foto: Tairo Lutter

Nõmper tsiteeris ka kohtuotsust: «Kohus leiab, et käesoleval juhul on kostja, vandeadvokaat Paul Keres teadvalt valede faktide ja ebaõige väärtushinnangu andmisega tahtlikult rikkunud advokaadi kutse-eetika nõudeid ning püüdnud avalikkust eksitusse viia hageja isiku au ja väärikust kahjustavate ning teda näiliselt süüstavate andmete esitamisega.» 

Nõmperi sõnul on mainitud asjaolusid arvestades rekordilise kahjuhüvitise väljamõistmine igati põhjendatud.

Ka rõhutas vandeadvokaat, et 15 000 euro suurust kahjutasu ei soovinud Kaja Kallas endale, vaid see summa tuleb välja maksta vähiravifondile Kingitud Elu.

Kaja Kallas: tõde tõuseb ja vale vajub

Kolmapäeva pärastlõunal sõnas Kaja Kallas Facebooki tehtud postituses, et tõde tõuseb ja vale vajub. «Ka siis, kui selle nimel tuleb võidelda poolteist aastat. Täna otsustas Harju maakohus rahuldada minu hagi advokaat Paul Kerese vastu.»

«Mul on hea meel, et tõde on jalule seatud, aga mul on südamest kahju, et üldse tuli valede ümberlükkamisega tegeleda. Teiste inimeste – ka poliitikute – laimamiseks ei ole mingit õigustust kellelgi. Ei advokaatidel, ajakirjanikel, kolleegidel-poliitikutel ega ükskõik kellel, kelle sõna ja mõte ühiskonnas levivad. Enne mõtle, siis ütle, nagu kõlab Eesti rahvatarkus,» lisas Kallas.

Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Oma Facebooki seinal võttis peaminister kohtuasja ka lühidalt kokku: «Paar lauset kokkuvõtvalt sellest, milles asi. Paul Keres on advokaat, kes otsustas oma kliendi Mailis Repsi kriminaalmenetluselt tähelepanu eemale juhtimiseks väita meedias, justkui oleksin mina pidanud 2021. aastal sünnipäevapidu riigi kulul – see on täielik vale. Mul ei olnud muud valikut, kui anda oma hea nime kaitseks Keres kohtusse. Täna otsustaski kohus, et Paul Keres on tõsiselt eksinud, teinud seda tahtlikult ja ette planeeritult ning ta peab meedias ümber lükkama oma valeväited ja maksma rekordiliselt suure kahjutasu: 15 000 eurot. Olen palunud kahjutasu maksta vähiravifondile Kingitud Elu.» 

Hagi põhjustanud laused ütles Keres 2021. aasta lõpus Kuku raadio saates «Sihik», kus ta kaitses oma klienti, kelmuse ja omastamissüüdistuste tõttu kohtu all olevat Mailis Repsi. Saatelõigus oli arutlusel Repsi väidetavalt riigi raha eest peetud sünnipäevapidu restoranis Mon Repos.

Keres rääkis saates: «Oma sünnipäevapidu pidas Mailis Reps oma sõprade ja heade tuttavatega kodus eraldi. See oli ju esinduskogunemine koos poliitiliste koostööpartneritega. Samasuguse niinimetatud sünnipäevapeo pidas ju sellel aastal meie peaminister, 17. juunil oli vist, kui meie peaministril on sünnipäev – ma võin selle kuupäevaga eksida, aga kuskil sealkandis see on ja täpselt sellel päeval laekusid siis kutsed kõikidele valitsuse liikmetele ja lähematele koostööpartneritele, sama moodi riigi kulul.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles