Silvia Ilves raha kogumisest poja konkursi jaoks: magamata esinemiste ööd on seljataga

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Silvia Ilves ja tema poeg Stefan Ilves.
Silvia Ilves ja tema poeg Stefan Ilves. Foto: Erakogu

Silvia Ilvese 12-aastane poeg Stefan saavutas Slovakkias toimunud rahvusvahelisel pianistide konkursil teise koha. «Konkursil leidis aset ka üks ärev vahejuhtum, kuid Stefan võttis ennast imeliselt kokku,» ütleb Silvia tunnistades, et välismaal toimuvatel konkurssidel osalemise võimaldamiseks tuleb tal teha palju tööd.   

Tšellist Silvia Ilvese poeg Stefan Ilves sai Peter Toperczeri nimelisel rahvusvahelisel pianistide konkursil oma vanusegrupis tubli teise koha, teatas Silvia Elu24 toimetusele. «Tänased vinged uudised! Kuigi Kultuurkapital ega kool saanud konkursile sõitu toetada, saime rahad kokku, et Slovakkiasse Košice linna sõita,» ütleb Silvia.  

«Slaavi maades on väga kõrge pillimängu tase! Kusjuures ühe võistleja õpetaja tundis Slovakkias konkursil Stefani ära. Ta oli oma õpilasega osalenud Tšehhi konkursil ning tuli ütlema, et Stefan jäi talle eredalt juba Tšehhis silma,» jagab muusik.

Stefan Ilves saavutas Slovakkias toimunud mainekal konkursil teise koha.
Stefan Ilves saavutas Slovakkias toimunud mainekal konkursil teise koha. Foto: Erakogu

Ärevust tekitav vahejuhtum

Palad, mis konkursil esitamisele tulevad, pidi iga osaleja teatama juba veebruaris. «Kui Stefan konkursil välja kuulutati, nimetas teadustaja slovaki keeles teiseks esitamisele kõlavaks looks vale teose. Stefan sai vaid sellest aru, et ta peaks rahva meelest mängima hakkama Franz Liszti keerukat «Un Sospiro» teost, ent ta oli ette valmistanud «Mephisto valsi». Laps rääkis mulle nuttes, et ta ikkagi mängis «Mephisto valsi», mille ajal temas keesid igasugused emotsioonid, et kas talle antakse nüüd disklahv?»

Kuna Silvia ei saanud end töölt vabaks võtta, läks Stefaniga reisile kaasa üks nende pere lähedane isik. «Tema ütles, et Stefani kokku võtmise oskus hämmastas teda – poiss esitas seal oma parima!» Silvia on oma sõbrannale, kes Stefaniga konkursile kaasa minna sai, väga tänulik. «Ei oska ma leida sõnu, kuidas tänada oma juba päris kõrges vanuses sõbrannat, kes oli nõus minu lapse oma hoole alla võtma nädalaks ajaks,» ütleb Silvia. 

Stefan Slovakkias konkursil koos noorema vanusegrupi võitjaga. 
Stefan Slovakkias konkursil koos noorema vanusegrupi võitjaga. Foto: Erakogu

Reisikulude katmiseks tuli võtta ka laenu

Hiljuti kirjutasime, et Silvial on raskusi, et leida raha välisriikides toimuvatele konkurssidele minekuks, sest rahvusvahelistel konkurssidel osalemine on päris kallis lõbu. «Kuna mul ei ole vabu vahendeid hetkel, siis pole veel lennupileteid saanud osta, et Stefanit konkursile saata. Tal peab saatja olema, ta ei saa üksi minna,» ütles tšellist Elu24-le aprilli alguses. 

Kuidas Silvia reisile kuluva summa kokku sai? «Reisirahad sain kokku tänu sellele, et võtsin esinemisi vastu nii palju kui sain töökoha kõrvalt, mis katab ju palgana vaid üüri ja kommunaalid,» avaldab ta. 

«Magamata esinemiste ööd on seljataga.»

Silvia tunnistab, et võib lõpmatuseni paigutada raha laste pillimängu. «Ma võin miljoneid oma laste muusikaharidusse kulutada, kui vaid võimalust on. Emaarmastus on miski, mis on asendamatu,» tunnistab muusik, kes on väga tänulik oma vanematele. «Ilma oma ema ja isa abita ma ei saaks pikki kontsertsõitusid ette võtta.»

Silvia Ilves koos poegadega, Tristani ja Stefaniga.
Silvia Ilves koos poegadega, Tristani ja Stefaniga. Foto: Erakogu

Silvia mainib, et lapse ja tema saatja reisikulude katmiseks tuli ka raha juurde laenata. «Võtsin natuke ka ühelt lähedaselt laenu,» avaldab ta ning lisab, et ta võttis enda kanda nii Stefani kui ka tema reisikaaslase kulud. «See on vähim, mida ma saan reisikaaslasele tänutäheks teha, kellele usaldan oma lapse nädalaks ajaks, kes peab olema ema eest, pedagoogi eest, vaimne tugi niikuinii, reisijuht ka veel.»

Kuigi Stefan saavutas teise koha, on slaavi maades selles vanuses laste puhul auhinnarahad üsna väikesed. «Näiteks Tšehhis sai Stefan kaasa vaid ilusa trofeekese. Seekord oli auhinnaraha 300 eurot. See ei vääri isegi mainimist. See konkurss on rohkem prestiiži küsimus,» ütleb Silvia lisades, et 18+ konkurssidel on mängus juba sellised summad, mis on neljakohalised, aga need nõuavad ka poole aasta või isegi aasta pikkust ettevalmistusperioodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles