Vägeva auhinna pälvinud fotograaf keeldus võidust uskumatul põhjusel

Elu24
Copy
Saksa fotograaf Boris Eldagsen kurikuulsa teose «Pseudomneesia: elektrik» kõrval seismas.
Saksa fotograaf Boris Eldagsen kurikuulsa teose «Pseudomneesia: elektrik» kõrval seismas. Foto: Alex Schwander/via REUTERS/Scanpix

Suure fotograafiaauhinna võitja keeldus oma auhinnast pärast seda, kui paljastas, et tema töö on loodud tehisintellekti abil ning polegi üldse päris foto!

Saksa kunstnik Boris Eldagsen esitas oma töö pealkirjaga «Pseudomneesia: elektrik» Sony World Photography Awardsi võistlusele, kuid nüüd keeldub võitu vastu võtmast, vahendab BBC

Mees ütles, et saatis töö konkursile selleks, et testida, kas see läheb läbi, ning tekitada diskussioon fotograafia tuleviku üle.

Oma veebisaidil jagatud avalduses tunnistas Eldagsen, et ta oli olnud «kavalpea», ja tänas kohtunikke «tema pildi valimise ja selle ajalooliseks hetkeks muutmise eest», küsides samas, kas keegi neist «teadis või kahtlustas, et foto on tehisintellekti loodud».

«AI-pildid ja fotograafia ei tohiks sellisel auhinnal üksteisega konkureerida,» jätkas ta.

«Need on erinevad, AI ei ole fotograafia. Seetõttu ei võta ma auhinda vastu,» kirjutas mees. «Fotomaailmas peab algama arutelu selle üle, mida pidada fotograafiaks ja mida mitte,» ütles mees.

Kõnealusel võidupildil oli mustvalge portree kahest eri põlvkondadest pärit naisest.

Viimastel kuudel on laialdaselt toimunud ühiskonnas arutelud seoses tehisintellekti kasutamisega kõiges, alates laulude ja esseede kirjutamisest kuni meditsiini arenguni. Nüüd on fookusesse tõusnud selle sobivus ja kasulikkus seoses fotograafiaga.

Eldagsen tegi ettepaneku annetada auhind ka Ukrainas Odessas korraldatavale fotofestivalile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles