TSEREMOONIA JÄI 86 AASTAT TAGASI ÄRA ⟩ Müügile tuleb Edward VIII kroonimiseks pruulitud õlu

Inna-Katrin Hein
Copy
Kuningas Charles III kroonimisõlu. Briti uus kuningas kroonitakse 6. mail 2023 Londonis Westminster Abbeys
Kuningas Charles III kroonimisõlu. Briti uus kuningas kroonitakse 6. mail 2023 Londonis Westminster Abbeys Foto: REUTERS/Peter Nicholls/Scanpix

Mais jõuab Suurbritannias müügile 86 aastat tagasi Edward VIII kroonimiseks pruulitud õlu, mille pudelid tseremoonia ärajäämisel avamata jäid.

Edward VIII tõusis Briti troonile 1936. aasta jaanuaris pärast oma isa George V surma ja ta pidi Londonis Westminster Abbeys kroonitama 12. mail 1937.

Kuid 1936. aasta detsembris loobus ta troonist, et saaks abielluda lahutatud ameeriklanna Wallis Simpsoniga, teatab cnn.com. 

Edward VIII kroonimise tähistamiseks valmistatud Coronation Ale’i ei müüdud seetõttu kunagi. See õlu avastati alles 75 aastat hiljem, kui 2011. aastal tehti ümberehitustööd Greene Kingi õlletehase keldrites Inglismaa kaguosas Bury St Edmundsis.

5. mail, päev enne kuningas Charles III kroonimist, paneb õlletehas oksjonile mitu kasti õlut.

Müügist saadav tulu läheb heategevusorganisatsioonile The Prince's Trust, mille kuningas Charles III asutas veel Walesi prints olles ühiskonna vaestest kogukondadest pärit noorte toetamiseks.

«On põnev, et need õlled on keldris seisnud 86 aastat, olles algselt pruulitud Edward VIII kroonimise tähistamiseks 12. mail 1937,» ütles Kate Williams, kuninglik ajaloolane ja kirjanik, kes töötab koos õlletehasega Greene King, et tuua pinnale fakte tühistatud kroonimisest.

Williams lisas, et Edwardis oli kahtlus kohe, kui ta sai 1936. aastal isa järglaseks troonil, sest oli juba siis Simpsoniga suhtes.

«Kroonimise ettevalmistuste korraldamine võttis aega üle aasta, kuid sündmuse toimumise ajaks oli ta juba troonist loobunud ja need pidulikud õlled olid üleliigsed,» ütles Williams.

Õlletehase andmetel oli nimetatud õlle alkoholisisaldus 12 protsenti ning selle valmistamisel kasutati humalat ja otra, et anda sellele rikkalik puuviljane maitse.

Greene King on teinud 2023. aasta väljaande õllest Coronation Ale, mille alkoholisisaldus on 4 protsenti, sisaldades tsitruselisi ja troopilisi puuvilju. Aprilli algusest on see saadaval pubides üle kogu Ühendkuningriigi.

«Oleme õlut pruulinud üle 200 aasta ja loonud spetsiaalseid pruulisid, nagu 1937. aasta ja 2023. aasta krooniõlled, mis tähendab, et saame jäädvustada hetki ajaloost, et neid edasiste põlvkondadega jagada,» ütles õlletehase Greene King peapruulija Jack Palmer.

Edward VIII (Edward Albert Christian George Andrew Patrick David Windsor; 23. juuni 1894 Surrey – 28. mai 1972) oli Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi, Iirimaa ja Briti ülemeremaade kuningas ning India keiser (20. jaanuar 1936 – 11. detsember 1936). 

Edward VIII on ainus Briti monarh, kes on vabatahtlikult troonist loobunud, ja Edward V (1470–1483) järel kõige lühema valitsemisajaga monarh. 

Edwardil oli maja Berkshire'is, kus ta pidas pidusid, mis olid kõrgklassi seas populaarsed. Teda külastasid näiteks tekstiiliäri pärijanna Freda Dudley Ward ning USA filminäitlejad Mildred Harris ja Thelma Furness. Viimase kaudu tutvus prints ameeriklanna Wallis Simpsoniga. Simpson oli oma esimesest abikaasast lahutanud 1927 ja samal aastal ka uuesti abiellunud. Wallisest ja Edwardist said armukesed.

Edwardi afäär ameeriklannaga jõudis nii kaugele, et Briti välisluure hakkas paari suhte iseloomu uurima ja analüüsima. Salateenistuse üks raport ütleb: «Paistab, et POW (Prince of Wales, Walesi prints) on täielikult naise käpa all.» Valitsuses põhjustas kahtlase minevikuga ameeriklanna mõjuvõim troonipärija üle palju ärevust.

Kuningas kirjutas troonist loobumise aktile alla 10. detsembril 1936 oma kolme venna, Yorki hertsogi, Gloucesteri hertsogi ja Kenti hertsogi juuresolekul. 11. detsembri 1936 õhtul pöördus Edward, tituleeritud prints Edward, Briti rahva poole raadioülekandes. Ta selgitas oma tegu, öeldes: «Leidsin olevat võimatu kanda kuningaks olemise kohustuste rasket koormat ja vabastan end sellest ametist, kuna ma ei saa seda teha [kuningas olla] koos naisega, keda ma armastan.»

Pärast ülekannet lahkus Edward Prantsusmaale, saades Wallis Simpsoniga kokku alles mitme kuu pärast, kui tema lahutus jõustus. Tema vend, Yorki hertsog, tõusis troonile kui kuningas George VI ja tema vanemast tütrest printsess Elizabethist sai troonipärija.

Edward ja Wallis Simpson abiellusid 3. juunil 1937 Prantsusmaal Chateau de Candés. Nad hakkasid kandma tiitleid Windsori hertsog ja hertsoginna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles