JÄRELEHÜÜE Näitleja Raivo E. Tamm viimastest võttepäevadest Väino Areniga: teksti talle enam palju ei antud

Copy
Raivo E. Tamm
Raivo E. Tamm Foto: SANDER ILVEST/Scanpix

Viimastest võttepäevadest Väino Areniga on näitleja Raivo E. Tammel meeles, et liikumine polnud mehel enam see. «Võtteplatsil oli ta alati olemas, aga ilmselgelt oli tal nii palju aastaid all, et teksti õppimine polnud enam nii kerge,» meenutab Tamm, kes mängis koos Areniga menuseriaalis «Õnne 13».

«Kuigi ma teadsin, et ta oli hooldekodus, oli see ikkagi ebameeldiv üllatus,» meenutab näitleja Raivo E. Tamm lahkunud Väino Arenit, märkides, et mehel oli liikumisega raskusi, kuid inimese surm tuleb siiski väga ootamatult.

Näitleja sõnab, et Arenit teadis ta varemgi, juba siis, kui alles teatrikoolis käis. «Seal õpetatakse ajalugu ja teadsin, et ta oli Estonias balletitantsija, aga siis, kui saad ise inimesega kokku, kes on tantsijana ammu pensionil, siis avalduvad hoopis teised anded: pole ainult andekas tantsija, vaid ka andekas näitleja,» räägib Tamm.

Näitleja meenutab, et kunagi oli tal au ka Areni vennaga koos ühes filmis mängida. «Mulle äärmiselt meeldis Rein Aren! Tean ka tema õde ja õepoegi – väga tore suguvõsa, väga meeldiv,» räägib Tamm, lisades, et nad on vahvad inimesed.

Suhtlesid vaid võtteplatsil

Armastatud kodumaises seriaalis «Õnne 13» Allanit kehastav Raivo E. Tamm sõnab, et Areniga suhtles ta siiski ainult tööalaselt. «Nii palju kui me võttel kokku puutusime,» ütleb Tamm. «Kui Estonias kunagi alustasin «Minu veetlevas leedis» külalisena, siis ta oli seal etenduse juht ja vahest astus ka laval väiksemas rollis üles,» meenutab näitleja ja märgib, et mäletab neid pidustusi Estonias, kui Aren tähistas laval oldud aastaid. Siis vajus tal küll enda sõnul suu lahti, et kuidas saab üldse nii kaua laval tegutseda.

Estonia, 1961, «Kivilill», Severjani rollis. Pildil on reprod Väino erakogust. Selle eest sai Aren teatripreemia.
Estonia, 1961, «Kivilill», Severjani rollis. Pildil on reprod Väino erakogust. Selle eest sai Aren teatripreemia. Foto: Peeter Langovits

Näitleja lausub, et eraelus nad kahjuks kokku ei puutunud. «Kui kokku tulime, siis põhiliselt kohe hakkasime teksti harjutama. Tihti oli tal päris suur südamevalu, et tekst pole hästi peas, aga vanemal inimesel polegi see kerge,» möönis Tamm. 

«Sain tema julgusest innustust!»

Viimastest võttepäevadest on mehel aga hästi meeles, et Arenile palju teksti ei antud. «Kuid ta oli ikkagi tulemas ja olemas, aga ilmselgelt oli tal nii palju aastaid all, et teksti õppimine polnud enam nii kerge, ja oli näha, et ta liikumine polnud ka enam see,» märgib Tamm, lisades, et muidu oli Aren väga tugev ja elujõuline.

«Mõtlengi just sedasama, et tegelikult see julgus, kuidas oma roll lahendada, et eks ma sain talt ka natukene tuge ja julgust juurde enda rolli lahenduseks,» lausus Tamm, lisades, et Aren mängis sellist vähe veidrat ja ilmselgelt mitte väga haritud inimest. «Mina mängisin umbes sama tegelast seal seriaalis, kuid sain tema julgusest innustust!»

Näitleja avaldab omalt poolt kaastunnet nii Areni lähedastele, õe perele kui kõigile teistele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles