SUUR VEND VALVAB ⟩ Moskvas otsitakse kutsealuseid näotuvastuse abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Vene värvatud väljaõppel Doni-äärses Rostovis möödunud aasta sügisel
Vene värvatud väljaõppel Doni-äärses Rostovis möödunud aasta sügisel Foto: EPA/ARKADY BUDNITSKY/Scanpix

Venemaal alustati 1. aprillil nii uut sõjaväe värbamiskampaaniat kui ka uute kutsealuste kutsumist ajateenistusse. Venemaa relvajõudude teatel puudutab see 147 000 Venemaa kodanikku.

Venemaa pealinnas Moskvas hakati kasutama sõjaväeteenistust vältivate inimeste tabamiseks videovalvesüsteeme, mille abil saab isikud näotuvastuse järgi kindlaks teha.

Seda kinnitas Moskvas värbamist juhtiv kolonel Maksim Loktev.

Loktev ütles Vene riiklikule uudisteagentuurile TASS, et peamine põhjus, miks sõjaväkke ei jõuta, on see, et inimesed ei ela aadressil, mis on riiklikus süsteemis märgitud nende alaliseks elukohaks. Loktev lisas, et videovalvesüsteem, mis teeb nägusid kindlaks, aitab leida nimetatud isikud.

Reutersi teatel toob värbamiskirja eiramine kaasa selle, et kui inimene ei ole kutsele reageerinud, kuulutatakse ta seitsme päeva pärast tagaotsitavaks. Venemaalt lahkumine on keelatud ja varad külmutatakse.

Loktevi sõnul edastavad firmad Moskva linnapea Sergei Sobjanini korraldusel sõjakomissaridele infot oma töötajate ning õppeasutused oma õppurite kohta.

«Nii firmad kui õppeasutused aitavad meil elukohti määrata, et leida isikud, kes on kohustatud ilmuma sõjakomissariaati,» lisas Loktev, kes rõhutas, et tänu sellele infole pole ajateenijate ja värvatavateni raske jõuda.

Putin kiitis hiljuti heaks uue seaduse, mille kohaselt läheb Venemaa üle elektroonilisele värbamissüsteemile. Varem tuli värbamiskiri paberkandjal värvatavale kohale toimetada kas tema kodusele aadressile või töökohale. Seadus on sõnastatud nii, et riik peab tagama värbamiskirja jõudmise adressaadini.

Seadusemuudatusega on Venemaa kodanikel kohustus elektroonilisest süsteemist regulaarselt kontrollida, kas neile on sinna tulnud sõjaväekutse.

Reutersi teatel toob värbamiskirja eiramine kaasa selle, et kui inimene ei ole kutsele reageerinud, kuulutatakse ta seitsme päeva pärast tagaotsitavaks. Venemaalt lahkumine on keelatud ja varad külmutatakse.

Uus värbamiskampaania viiakse läbi Venemaa 83 piirkonnas. Kui varem värvati Venemaa äärealadel ja emakeelena mitte vene keelt rääkivaid inimesi, siis nüüd toimub värbamiskampaania ka suurlinnades.

Venemaa uute ajateenijate väljaõpe kestab aprillist juulini ja pärast seda arvatavalt survestatakse neid sõlmima leping, mille alusel saab nad saata Ukrainasse sõdima.

Lääne meedia teatel jälgib nii Ukraina kui Vene armee pingsalt ilmateadet, sest mida kuivemaks maapind Ukrainas muutub ja mida parem ilm on, seda lihtsam on alustada uusi manöövreid.

Juba mõnda aega spekuleeritakse maailma meedias Ukraina suure kevadise vastupealetungi teemal, kuid arvatavalt lükkub see USA militaarse sisuga saladokumentide lekke tõttu edasi. Dokumentides oli palju tundlikku informatsiooni Ukraina armee kohta.

Venemaa algatatud sõda Ukrainas on kestnud üle aasta. Kõige karmimad lahingud on Donetski oblastis Bahmutis ja teistes lähiasulates. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles