ELU25 Juku-Kalle Raid: Ärapööranud keeniused! Vahvad riigipöörajad, kes hakkasid pöörama ärapööratud riiki

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu liige
Copy
Juku-Kalle Raid Riigikogus
Juku-Kalle Raid Riigikogus Foto: Liisa Pakosta

Sudaani pealinnas Hartumis käivad ägedad lahingud. Juku-Kalle Raid kirjeldab, kuidas omavahel on raksu läinud kaks kindralit, kes ise alles äsja riiki pöörasid. Teisisõnu – riigipöörajad hakkasid pöörama juba kord enda poolt pööratud riiki.

Maailmas leidub hordide viisi kentsakaid riike, kus riigi pidamise mõistliku asemel tegeletakse põhiliselt riigipööretega. Kaklevad igasugused tegelased, kellel on marssalikaigas ranitsas – huntad, kindralid, diktaatorid. Sudaan on kindlasti tänane "imede õu".

Kindralid Vestman ja Piibeleht 

Sudaan kujutab endast üht permanentse riigipööramise ehedat õpikunäidet. Vilunumatule silmale jääb tihti arusaamatuks, kes taolistes situatsioonides keda ründab, kes on süüdi, sest kõik osapooled kinnitavad ühest suust, et just nemad tegutsevad rahva huvides.

Kindral Al Hadath teatas, et Al-Burhan sureb nagu koer, aga kindral Al-Burhan omakorda kuulutas Hemeti tagaotsitavaks kurjategijaks.

Sudaanis hakkasid kindralid üksteist peksma viimasel nädalavahetusel. Veel mõned ajakesed enne oldi suured sõbrad, sest koos kukutati ju Sudaani staažikas diktaator Omar al-Bashir. Kindralid Burhan ja Hemedti, kes olid muidu konkurendid, otsustasid moodustada sõprusrühma Bashirist lahti saamiseks juba 2019. aastal, ent kohe algas kähmlus, kuidas riiki pidada ning kes on rohkem ülemus.

Laupäeval lõõpes ärplemine aga sõja algusega, kus tänaseks on hukkunud juba sadu inimesi, paljud sudaanlased on vee ja elektrita, koolid, pangad ja muud asutused on suletud, nagu sõja puhul kohane.

Kindral Al Hadath teatas, et Al-Burhan võetakse kinni või ta sureb nagu koer, aga kindral Al-Burhan omakorda kuulutas Hemeti tagaotsitavaks kurjategijaks. Nii võivad ka sudaanlased kiidelda oma Vestmani ja Piibelehega. Hüüatus "sure, koer" aga meenutab otse loomulikult Joosep Tootsi Paunverest.

Elu justkui Paunveres: kindral Salva Kiir

Sudaan on üldse üks värvikirev maa ja kui me siin juba pajatasime mustanahalistest Piibelehtedest ning Vestmanidest, siis riik paistab silma erakordselt eestipäraste nimedega. Nii võimegi lisaks Tootsile jätkata ka teise tegelasega Paunverest – nimelt Kiirega.

Sudaanis tegutses ka imepärane kindral nimega Telefon Kuku – ristsugutis kaugeltkõnelemise aparaadist ja Eesti raadiojaamast.

2000. aastate alguses toimetas seal ringi asepresident kindralleitnant Salva Kiir, aga suurima provintsi kubernerina töötas brigaadikindral Philip Leek. Samal ajal tegutses Sudaanis ka imepärane kindral nimega Telefon Kuku – ristsugutis kaugeltkõnelemise aparaadist ja Eesti raadiojaamast.

Aafrika suurimas riigis Sudaanis kihab kibe võitlus võimu pärast juba üle poole sajandi; 2007. aastal pidas toonane president vajalikuks teatada kõikidele maailma meediaväljaannetele ning ka ÜRO peasekretärile, et ta ei ole üldsegi mitte surnud või tapetud. Selline avaldus näitab otse loomulikult olukorra erakordset stabiilsust.

Nagu Aafrikas üldiselt kombeks, on ka siinse verevalamise algpõhjused koloniaalajastu piirides, mis ei järginud sugugi rahvusgruppe ja rahvaid, vaid tõmmati n. öö joonlauaga kaardile – nii, et ühte riiki jäid tihti üksteisega vaenutsevad grupid.

Täpselt sama, millega sai hakkama onu Jossif Stalin Nõukogude Liidus – maksab vaid heita pilk Kesk-Aasiale ja Kaukaasiale.

Nii polegi midagi imestada, et kui Sudaani sõjalised rühmitused kaklevad ülemvõimu pärast, valavad konfliktitulle petrooleumi juurde veel ka Venemaa rahastatud Wagneri palgasõdurid – nagu kirjutab The Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles