«PATSIENTIDE JUHITUD VAIMUHAIGLA» Kanye Westi rajatud kooli õpetajad kaebasid asutuse kohtusse

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Kanye West
Kanye West Foto: Jonathan Brady

Kaks õpetajat kaebasid Kanye Westi ja tema loodud kooli Donda Akadeemia kohtusse, väites, et Kanye ja kool rikkusid tervise- ja ohutusnorme ning jätkasid ebaseaduslikke haridustavasid. Väidetavalt toideti lastele kord päevas sushi't, koolis puudusid toolid ja kooliõde ning teisel korrusel keelati õppimine, sest West kardab treppe.

Donda Akadeemia on Lõuna-Californias asuv erakool. See ei ole akrediteeritud, mis tähendab, et lõpetajatel ei pruugi olla ülikooli edasi õppima minekuks vajalikke diplomeid. Kayne on seda nimetanud «gosplikooliks», mis keskendub sellele, et aidata «lastele anda praktilisi tööriistu, mida nad vajavad maailmas pärast iPhone'i loomist». 

«Nii paljud koolid on loodud selleks, et panna lapsi tööle valdkondadesse, millel pole enam tähtsust,» ütles Kanye ABC Newsile eelmise aasta septembris. Kanye sõnul võib tema kool teha lastest geeniused. Õpilased kannavad koolivormina Kanye heakskiidetud lohvakaid T-särke ja dressipükse. Donda Akadeemia sai nime Kanye varalahkunud ema Donda Westi järgi.

Mida Donda Akadeemias õpetatakse?

Donda Akadeemia kodulehel väidetakse, et koolis on iga kümne õpilase kohta üks õpetaja, ühes klassis on alla 12 õpilase ning õpilased õpivad põhitõdesid ja «kasvavad oma usus». Päevakava järgi alustavad õpilased koolipäeva «täieliku kooli jumalateenistusega», enne kui lähevad keelekunsti, matemaatika ja loodusteaduste põhitundidesse. Seejärel on lõunasöök ja vahetund ning pärastlõunal toimuvad «rikastamiskursused», mis hõlmavad maailma keeli, visuaalset kunsti, filmi, koori ja parkuuri. Väidetavalt saab koolis õppida ka moekunsti, jaapani keelt ja õigusteadusi.

Donda Akadeemia lubab oma veebisaidil kogenud õpetajaid, kellel on kompromissitu kirg luua elukestvaid õppijaid ja Kristuse järgijaid. Väidetavalt töötab koolis praegu 16 täiskohaga õpetajat. Kõik lapsevanemad ja õpetajad peavad kooliga liitudes allkirjastama konfidentsiaalsuslepingu, kirjutab The Cut.

Donda koor

Koor on Donda Akadeemia väga tähtis osa ja näib olevat omamoodi Kanye pühapäevase jumalateenistuse laiendus. Kanye kutsus Donda Akadeemia õpilasi esinema isegi oma YZY 9 moeetendusele Pariisis (see etendus sisaldas ka T-särke kirjaga «White Lives Matter»). Õpilased kandsid identseid musti dressipükse ja T-särke, mille tagaküljel näib olevat Kanye ema Donda beebifoto. Nad alustasid etendust looga «Good Morning Donda». Kanye vanim laps North West esines samuti koori koosseisus.

@thediningdolls Rehearsal for Yeezy Season 9 Paris fashion week with the Donda Choir & Ye 🕊 #yzyszn9 #yeezy #donda #dondachoir #parisfashionweek #paris #yeezyseason #ye #fashionweek #kanye #yzy #parisfrance ♬ original sound - The Dining Dolls


Kanye ja Kim Kardashiani enda lapsed Donda Akadeemias ametlikult ei õpi, kuid mehe sõnul veedavad nad seal iga päev peale kooli aega ning laulavad Donda kooris.

Donda kohtuasi

Aprillis kaebasid kaks endist Donda Akadeemia töötajat Cecilia Hailey ja Chekarey Byers Kanye ja kolm kooli direktorit lepingu ebaseadusliku lõpetamise ja rassilise diskrimineerimise eest kohtusse. Page Sixi andmetel ütlesid Hailey ja Byers kohtudokumentides, et nad võeti tööle 2023. aasta algul ning nad olid ainsad mustanahalised naised, kes koolis õpetasid.

Nad nimetasid hulgaliselt Donda ohutus- ja terviseprobleeme, väites, et õpilastele söödeti ainult üks kord päevas sushi't, mida nad sõid põrandal ilma söögiriistadeta, ning neil ei lubatud kaasa võtta oma toitu ega jooki, välja arvatud vett. «On teada, et West kulutab sushi'le 10 000 dollarit nädalas,» väidetakse kohtuasjas. Räppar keelas ka kõikide tundide toimumise kooli teisel korrusel, sest ta kartis hagi kohaselt treppe.

Kooli endised töötajad loetlesid veidraid esemeid, mis olid keelatud: ristsõnad, värviraamatud, ehted, kunst seintel, toolid ja Nike või Adidase tooted. Hailey ja Byers väidavad, et kõik pidid kandma musta ja kedagi ei tohtinud koolipäeva jooksul õue lasta ning uksed olid väljast lukustatud, mis võis kujutada endast tuleohtu. Samuti väidavad nad, et kooliõde puudus ja õpilaste ravimeid hoiti majahoidja kapis koos teiste aegunud ravimitega.

Hailey ja Byers esitasid oma mured direktorile Moira Love'ile, kuid nende sõnul nimetas direktor neid seepeale agressiivseteks. «See hõlbustab stereotüüpe selle kohta, et afroameerika naised on vastandlikud lihtsalt sellepärast, et nad teevad oma tööd ja väljendavad oma õigustatud muret, et tagada turvaline keskkond ja oma õpilastele korralik haridus,» ütlesid nad. Väidetavalt keelati neil Kanyega ühendust võtta ja nad vallandati märtsi alguses Donda Akadeemia parklas ilma põhjuseta. Naiste arvates oli see kättemaks suu avamise eest ning nad nõuavad nüüd rohkem kui 1 miljoni dollari suurust kahjutasu.

Byers ütles Page Sixile, et ta on sellepärast äärmiselt kurb, lisades, et kuigi Kanye nägemus koolist kõlab suurepäraselt, on see tegelikult puhas kaos ja mäss.

«See on nagu vaimuhaigla, mida juhivad patsiendid,» ütles Byers.

Hailey ütles aprillis TMZile, et üks tema suurimaid muresid on see, et isegi kui lapsed otsustavad Donda Akadeemiast lahkuda, võib koolist üleminek olla keeruline, kuna praegu ei saa õpilased hindeid ega tunnistusi. Ta hoiatab vanemaid võimaluse eest, et lisaks ebaturvalisele keskkonnale võivad nende lapsed haridusteel maha jääda.

«Nad peavad olema teadlikud, et nende lapsed on maha jäänud,» ütles ta ja lisas, et õpilased ei saa absoluutselt seda, mida nad vajavad. «Lapsi surutakse maha kõigi koolis toimuvate pidevate muutuste tõttu.»

«Kanye West on kooli juhtimises ilmselgelt sama halb kui oma isikliku ja tööelu juhtimises, jättes õpilased ebaturvalisesse ja ebaseaduslikku koolikeskkonda,» ütles Hailey ja Byersi advokaat Ron Zambrano.

«Need jõhkrad rikkumised Donda Akadeemias on lihtsalt järjekordne näide Westi ebatavalisest käitumisest ja meie kliendid lihtsalt ei kannata seda, olenemata tema kuulsuse staatusest. Kanye peab mõistma, et tema geniaalsus seisneb muusika loomises, mitte koolijuhtimises,» sõnas Zambrano.

Skandaalne räppar on pärast kooli avamist 2021. aastal silmitsi seisnud arvukate probleemidega. Kui räppari antisemiitlikud väljaütlemised jõudsid ajakirjanduses pealkirjadesse ja viisid tema muusika-, moe- ja kinnisvaraimpeeriumi kokkuvarisemiseni, lahkus Donda Akadeemiast hulgaliselt juutidest töötajaid, vahendab Daily Mail.

@brutamerica Kanye West’s Donda Academy is being sued for “unlawful educational practices.” #sushi #ye #fyp ♬ original sound - Brut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles