«Miks on vaja lõhkuda midagi, mis on seal juba aastakümneid eksisteerinud?» Saesaare paisu likvideerimine kütab kirgi

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Saesaare pais Ahja jõel.
Saesaare pais Ahja jõel. Foto: Margus Ansu

«Keskkonnaamet on väitnud, et tegemist ei ole avaliku huviga, et paisjärve säilitada,» märkis Ahja jõel hüdroelektrijaama opereeriv ettevõtja «Kuuuurija» saates. «Tegelikkuses on kogukond üsna pooleks ja Saesaare paisjärve säilitamist toetavad need, kellel endal on sellega mingisugused ärihuvid,» sõnas keskkonnaameti looduskasutuse osakonna juhataja Kaili Viilma.

«Saesaare paisjärv tahetakse alla lasta selleks, et taastada jõgi,» võttis Maarja küla juhataja Ly Mikheim esmaspäeva õhtul eetris olnud «Kuuuurija» saates probleemi lühidalt kokku. «Eraldati raha kalade elu parandamiseks ja tammide paisutuste lõhkumiseks,» teadis kohalik külamees Margus Lillo lisada. Kuid tegelikult kohalikud ei mõista, miks on vaja lõhkuda midagi, mis on seal juba aastakümneid eksisteerinud.

Saesaare paisjärv loodi tehislikult 1952. aastal, kui sinna ehitati Saesaare hüdroelektrijaam, mis varustas kohalikku kogukonda elektriga. Tegemist on Ahja jõe ürgorgu paisutatud järvega, mille suurus on ligikaudu 54 hektarit. Saesaare paisjärve äärt palistavad liivakivipaljandid ning suviti seilab seal juba aastakümneid päikese jõul sõitev jõelaev Lonni. Väidetavalt käib Ahja jõe ilu igal aastal kaemas ligi 100 000 turisti.

Saesaare paisjärv.
Saesaare paisjärv. Foto: Mati Määrits / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles