Colombiast leiti kümme uut konnaliiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma ühed mürgisemad konnad  - Atelopus zetequis
Maailma ühed mürgisemad konnad - Atelopus zetequis Foto: AFP / Scanpix

Lõuna-Ameerikas asuvast Colombiast leiti kümme uut konnaliiki.

Leidude hulgas on näiteks okkalise naha ja oranžide jalgadega konnaliik, kolm liiki väga mürgiseid konni ja üks niinimetatud klaaskonna liik, neil isenditel on siseorganid läbi naha näha, edastab sky.news.com.

Konnad leiti rahvusvahelise looduskaitseorganisatsiooni Conservation International ekspeditsioonil Colombia Tacarcuna piirkonda.

Colombiat tuntakse kui ühte konna- ja kahepaikserikkamat paika maailmas, kokku elab seal neid 754 liiki.

«Leidsime tõelise kahepaiksete Noa laeva,» ütles Conservatin International Colombia osakonna teadusdirektor Jose Vicente Rodriguz-Mahecha.

Ta lisas, et niis suure hulga uute konnaliikide leidmine annab lootust, kuigi maailma mitmes teises paigas on konnadest saanud ohustatud liigid.

Kolme nädala pikkuse ekspeditsiooni käigus tehti kokku kindlaks 60 kahepaikse-, 20 roomaja- ja ligi 120 linnuliiki.

Teadlaste sõnul mängivad Tacarcuna ökosüsteemis tähtsat rolli konnad. Konnade niiske nahk näitab juba varakult, kui happevihmad, õhusaastatus ja kemikaalid selle looduskeskkonna tasakaalust välja on viinud.

Lisaks aitavad konnad ja kahepaiksed hoida haiguste nagu malaaria ja Dengue`i palavik levikut kontrolli all. Nimelt toituvad konnad putukatest, mis neid haigusi inimestele kannavad.

Konnad on tundlikud ka kliimamuutuse ja ebatavaliste ilmastikuolude suhtes.

«Uued leiud on teaduses tähtsaks tähiseks, kuid samas aitavad looduskeskkonda ja ka inimeste tervist säilitada,» sõnas Colombia keskkonnaminister Juan Lozano.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles