«Südamesoov» teeb heateo keerulistes tingimustes elavatele eakatele

Elu24
Copy
«Südamesoov»
«Südamesoov» Foto: Erakogu

Täna kell 20.00 on Kanal 2 «Südamesoov» Suure-Jaanis, kus asub kaheksa korteriga armas maja, mille elanike keskmine vanus on 75. Nad on elanud tubli ja väärikat elu, kasvatanud nendes samades korterites üles lapsed ja edendanud kohalikku elu. Kuid juba kümme aastat puudub enamikul neist võimalus end oma kodus voolava vee all üleni puhtaks pesta.

Üle poole sajandi tagasi ehitatud majas ei ole algusest peale korterites vannitubasid olnudki. Pisikestes korterites on kogu ruumi vaja elamispinnaks ja veel mõni aastakümme tagasi pidi vähem kui 50 ruutmeetri peale mahtuma lausa kaks leibkonda. Mõnes korteris on hädapärane pesunurk õnnestunud tänaseks ehitada, kuid maja kõige eakamad peavad hakkama saama kõige keerulisemates tingimustes.

Maja vanim elanik on 92-aastane teenekas kergejõustikutreener ja Punase Risti teenetemärgi omanik Meinhard Kirm, kelle naine Aime peab leidma viise, kuidas abikaasat nende väikeses köögis kausis pesta. Nende kõrvalkorteri eakas elanik on kolinud praegu küll hooldekodusse, kuid unistab suvel insuldist taastununa tagasi koju tulla. Temagi peaks end pesemas käima kilomeetrite kaugusel avalikus saunas, kuhu omal jõul enam liikuda ei saa.

Enamik majaelanikke on oma kodus elanud aastakümneid. Nad mäletavad, kuidas oli käia hoovi peal väikeses saunas pesemas, kuni see kümme aastat tagasi kasutuskõlbmatuks muutus. Ja meie seast lahkunud olid ka need, kes oleks jõudnud ja osanud seda uuesti käima saada. Ühtehoidvad naabrid unistavad taas käia saunas, mis praegu nukralt ja katkiselt nende õue peal vanu aegu meenutab.

«Südamesoov» on Kanal 2s täna kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles