Malaisia vanapaar suri vahetult peale pealtnäha süütu kala söömist

Elu24
Copy
Kuivatatud kerakala. Foto on illustratiivne
Kuivatatud kerakala. Foto on illustratiivne Foto: Caro / Engelsmann / Scanpix

Malaisias suri mürgistuse järel eakas abielupaar, kes sõi lõunasöögiks kerakala. Tuleb välja, et ohvreid on veelgi, vahendab People.

25. märtsil ostsid Lõuna-Malaisias 80. eluaastates Ng Chuan Sing ja tema abikaasa Lim Siew Guan interneti kaudu kerakala, teadmata, et see kala on äärmiselt mürgine.

Vanapaar ostis kala müüjalt, kelle kliendid nad olid juba aastaid olnud, seega ei kaheldud tehingus kordagi, ütles nende tütar Ng Ai Lee CNNile.

«Nad poleks teadlikult midagi nii surmavat söögiks ostnud ega oma elusid ohtu seadnud,» rääkis tütar.

Pärast kerakala söömist tekkisid Limil kohe hingamisraskused ja külmavärinad. Tema abikaasal tekkisid umbes tund aega hiljem sarnased sümptomid.

Paar viidi haiglasse ja Lim tunnistati surnuks samal päeval paar tundi peale kala tarbimist. Limi abikaasa Sing langes kaheksaks päevaks koomasse ning suri laupäeval, ütles nende tütar pressikonverentsil enne ema ja isa matuseid CNNi vahendusel.

Kerakala söömise surmajuhtumeid tuleb kahjuks üsna palju ette. Seda seetõttu, et inimesed tahavad proovida tõelist delikatessi, teadmata, et seda ei oska igaüks ise kodus õigesti valmistada.

Kurikuulsat kalarooga fugut valmistatakse kerakalast, mille mõned kehaosad on surmavalt mürgised ka kõige puhtamas vees kasvanud isendeil.
Kurikuulsat kalarooga fugut valmistatakse kerakalast, mille mõned kehaosad on surmavalt mürgised ka kõige puhtamas vees kasvanud isendeil. Foto: Chris 73/Wikimedia Commons

Fugu on jaapani roog, mida valmistatakse kerakala lihast. Seda peetakse delikatessiks ja serveeritakse enim Tokyo tipptasemel restoranides. Jaapanis läbivad kokad enne kala valmistamise loa saamist põhjaliku koolituse. Kerakala tohivad serveerida ainult selleks litsentsi omavad restoranid.

Malaisias sarnaseid eeskirju kala serveerimiseks ei ole.

Kerakala elundid, nahk, veri ja luud võivad kõik sisaldada suurel määral tetrodotoksiini, mis on mürk, millele pole teadaolevat vastumürki. See aine on 1200 korda mürgisem kui tsüaniid. 

Kui kerakala pole korralikult puhastatud ja ette valmistatud, saastub kalaliha toksiiniga, mida ei saa keetmise ega külmutamisega hävitada.

Kerakala mürgituse saanutel tekivad halvatus ja hingamisraskused. Esmased sümptomid – huulte ja suu kipitus ning peapööritus – võivad alata 20 minuti jooksul pärast kala söömist. Kui arstiabi kiiresti ei anta, võib surm tekkida lausa minutite jooksul.

Kuigi mürgiste toitude, sealhulgas kerakala müük on Malaisias keelatud, müüakse seda mõnel turul endiselt.

Kohalik osariigi tervishoiuamet on väidetavalt alustanud juurdlust tarnija, hulgimüüja ja müüja tuvastamiseks. «Kutsume avalikkust üles olema toidu valimisel ettevaatlik, eriti kui sellel on teadaolevad riskid,» ütles Ling avalduses.

Alates 1985. aastast on kerakala tarbimisega seotud 58 mürgistusjuhtumit, sealhulgas 18 surmajuhtumit, teatas väljaanne, viidates Malaisia ​​tervishoiuministeeriumile.

«Need, kes vastutavad nende surma eest, tuleb vastutusele võtta,» ütles nende tütar CNNi vahendusel. «Samuti loodan, et Malaisia ​​valitsus tugevdab nõustamist ja aitab tõsta avalikkuse teadlikkust kerakala mürgistusest, et vältida selliste juhtumite kordumist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles