KES MAKSAB 50 MILJARDIT EUROT? Maailma viljaait on osaliselt elamiskõlbmatu ja maa on harimatu (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukrainas Donetski oblastis asuv Jenakijeve, mida kontrollivad Vene väed. Näha on sõjs kahjustada saanud maastikku ja lennukivrakki. Foto on tehtud 3. märtsil 2023
Ukrainas Donetski oblastis asuv Jenakijeve, mida kontrollivad Vene väed. Näha on sõjs kahjustada saanud maastikku ja lennukivrakki. Foto on tehtud 3. märtsil 2023 Foto: AP Photo/Scanpix

Venemaa agressioonisõda Ukrainas ei põhjusta mitte ainult inimkannatusi, vaid ka suurt kahju keskkonnale. Tugevalt saastunud keskkond jääb koju naasvatele ukrainlastele veel pikaks ajaks elamiskõlbmatuks. Aprilli 2023 seisuga läheks keskkonnale tekitatud kahju heastamine maksma juba 50 miljardit eurot.

MTV Uutiset küsitles Helsingi ülikooli professorit Atte Korholat, kes ütles, et kuni kolmandik Euroopa liigilisest mitmekesisusest asub Ukrainas. Riigis on vanad metsad, voolavad veed ja stepid, kus igaühes on oma liigid.

«Ukraina on Euroopa mastaabis ainulaadne oma bioloogilise mitmekesisuse poolest. Kõik pommitamised, metsatulekahjud ja helid mõjutavad loodust ja elusolendeid. Kogu reostus, maa ja veeteede reostus ning õhusaaste hulk on sõja tõttu kordades suurem. Jah, keskkond muutub mitmeti,» resümeeris Korhola.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles