KAS VIIDE ELULE? ⟩ ​Korduv raadiosignaal juhtis astronoomid Maa-suuruse eksoplaneedi juurde

Inna-Katrin Hein
Copy
USA rahvusliku teadusfondi kunstniku Alice Kittermani joonistus eksoplaneedi ja selle tähe vastastikmõjudest. Tähe YZ Ceti ja planeedi YZ Ceti b vastasmõju tekitab virmalisi, kuid see valgusšõu toimub tegelikult tähel
USA rahvusliku teadusfondi kunstniku Alice Kittermani joonistus eksoplaneedi ja selle tähe vastastikmõjudest. Tähe YZ Ceti ja planeedi YZ Ceti b vastasmõju tekitab virmalisi, kuid see valgusšõu toimub tegelikult tähel Foto: Alice Kitterman/National Science Foundation / SWNS/Scanpix

Astronoomid on tuvastanud korduva raadiosignaali eksoplaneedilt ja tähelt, mille ümber see tiirleb, mõlemad asuvad Maast 12 valgusaasta ehk 112 triljoni kilomeetri kaugusel. Signaal viitab astronoomide sõnul sellele, et Maa-suurusel planeedil võib olla magnetväli ja võib-olla isegi atmosfäär.

Magnetväli kaitseb meie planeedi atmosfääri, mis on elusorganismidel vaja ellujäämiseks, suunates kõrvale Päikesest pärinevad energeetilised osakesed ja plasma. Väljaspool meie päikesesüsteemi asuvate planeetide atmosfääri leidmine võib osutada teistele maailmadele, millel on potentsiaalselt võime toetada elu, teatab cnn.com.

Teadlased märkasid USAs New Mexico osariigis Karl G. Jansky väga suurte teleskoopide abil tehtud vaatluste käigus tugevad raadiolained, mis tulid tähelt YZ Ceti ja selle ümber tiirlevalt kiviselt eksoplaneedilt YZ Ceti b. Teadlased usuvad, et raadiosignaal tekkis planeedi magnetvälja ja tähe osakeste vastastikmõjul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles