KOOS KÄRUTAMA ⟩ Türil leiab südasuvel aset vahva sündmus. «Rallime retrovankritega mööda tänavaid.»

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Vankrikokkutulek Põltsamaal.
Vankrikokkutulek Põltsamaal. Foto: Erakogu

Südasuvel kogunevad retrostiilis lapsevankrite omanikud Türile, et minna koos meeleolukale jalutuskäigule ning toredad hetked ka fotodele jäädvustada. Kokkutulek toimub juba kuuendat korda ning kaasa elama on oodatud kõik huvilised. «Märkige 2. juuli juba oma kalendrisse, sest siis kohtume Türil,» ütleb retrovankrite ühismeediagrupi asutanud daam.

Facebooki grupis «Retro lapse- ja nukuvankrid» antakse teada, et 2. juulil tuleb tore sündmus, kus on oodatud osalema retrovankrite huvilised. Retrovankrite alla kuuluvad vankrid, mis on pärit ajavahemikust 1950–2000, kuid võivad olla ka varasemast ajast. Vankrigrupi liikmed, keda on Facebookis juba rohkem kui 3000, tulevad sellel aastal kokku kuuendat korda. 

«Retrovankrite grupi idee tekkis mul juba ehk kümmekond aastat tagasi ja 2017. aasta sügisel otsustasingi riskida, luues selle grupi, kuhu arvasin liituvat ehk sada inimest. Kuid juba esimese nädalaga oli see arv ületatud. Ja 2018. aasta suvel tegi üks grupiliige ettepaneku, et võiksime korraldada kokkusaamise ja näidata oma kogusid, tutvustada neid rahvale nii nagu teevad vanatehnikahuvilised ja muud kollektsionäärid,» räägib vankrigrupi asutaja Raili Sule. «See idee meeldis mulle ja tegimegi esimese kokkutuleku 2018. aasta suvel Põltsamaal vaid kuuajase ettevalmistusajaga,» lisab ta.

Vankrihuviliste kokkutulek Rakveres 2022. aastal.
Vankrihuviliste kokkutulek Rakveres 2022. aastal. Foto: Erakogu

Kahel järgneval aastal kogunesid vankrihuvilised samuti Põltsamaal. «Meile meeldis selle paiga asukoht ja ka korraldamine oli väga sujuv tänu kohapealsele grupiliikmele, kellel on seal laste mängumaa,» avaldab Sule. «Lisaks Põltsamaale oleme kokkutulekuid teinud ka Paides ja Rakveres, ning vastuvõtt on olnud kõikjal väga soe,» ütleb ta. 2023. aasta suvel korraldatakse kuues kokkutulek aga Türil.

Kokkutulek Põltsamaal 2019. aastal.
Kokkutulek Põltsamaal 2019. aastal. Foto: Erakogu

«Me saime kutse Türi kohvikutepäevale, mis toimub 2. juulil Türi kesklinnas! Türi eelised on selle asukoht Eesti keskel – kõigil suht võrdne maa tulla. Teiseks, Türil pole me varem käinud. Kolmandaks, seal on lihtne organiseerida kogunemist ja parkimist ning olemas on kohapeal ka fotograaf, kes meie üritust jäädvustab,» jagab Sule vankrite sotsiaalmeediagrupis. «Nii et proovige teha omale see kuupäev, pühapäev, 2. juuli vabaks ning märkige see kalendrisse, et sel päeval kohtume Türil!»

Raili Sule
Raili Sule Foto: Erakogu

Sulel endal kodus retrovankrit pole, küll aga on tal esinduslik kogu retrovankrite fotosid. «Elektroonilisse pildikogusse kuulub umbes 6000 fotot,» ütleb ta. «Kui beebit pole vankrisse panna, siis sobib sinna ideaalselt beebinukk. Eriti kihvt, kui nukul oleksid seljas riided, mis olid kasutuses enne 2000. aastat,» räägib Tallinnast pärit daam.

Retrovankrite grupiga on oodatud liituma uued huvilised. Kes ise kärutada ei soovi, saab tulla Türile uudistama vankrite kollektsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles