ELU25 Juku-Kalle Raid: Mustoneni näitel – meie omad kodused kosmosekutid ja uhhuukulgurid (6)

Mustoneni turnee Foto: Nelli Teataja "Vasar"
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy
  • Kui Mustonen tühistab Euroopa, siis ei saa tema edasised võimalused olla siin endised.
  • Kurat küll, kaua peab seda kordama: tegemist on täiemõõdulise SÕJAGA!
  • Kuidas näinuks välja pisike etteaste Hitleri kamraadidele?

Kurb, et lisaks levitatsiooniäss Mart Helmele astus kosmosekuttide ning uhhuukulgurite ridadesse ka Andres Mustonen. Viimase puhul on eriti kurb, et inimesi tõurastav sõda pole talle faktina ilmselt üldse kohale jõudnud, leiab Juku-Kalle Raid. Loo juures avaldatud pildid pärinevad Nelli Teataja rubriigist «Vasar».

Taat Helme lend üle Eestimaa (levitatsiooni korras) oli tegelikult jummala äge huumor, kohe meenusid lendav tünder, keda kehastas Astrid Lindgreni lastekas Karlsson Katuselt, luuaga mööda taevalaotust laperdav väike nõid, koos loll-Ivaniga õhus pudrumägede poole purjetav vene ahi ja palju muud sellist. Tänud Taadile lustaka kaemuse eest, mille käigus avastati Toompeal istuv printsess Kaja, kelle suust väljub igal minutil kohutav kogus mürgist ning kurja auru.

See ei ole poliitika, vaid massimõrv

Andres Mustoneni etteaste on märksa nukram. Alati muidugi saab öelda, et poliitika ja sport või poliitika ja kultuur peavad seisma lahus, neist pole mõtet mingit kastet kokku segada. Aga, pagan võtaks, see, mida Venemaa sooritab Ukrainas, EI OLE poliitika. Kurat küll, kaua peab seda kordama: tegemist on täiemõõdulise SÕJAGA, valimatute tapatalgutega, kus end «maailma kultuurinabaks» pidav agressorriik ründab oma naaberriiki ning tapab tuhandeid ja tuhandeid täiesti suvalisi elanikke. Kõiki, kes ette jäävad.

Miks peab isegi Mustonenile meelde tuletama: kulla mees! Kuis olnuks võimalik, et näiteks muusikud Prahast läinuks Hitleri kambajõmmidele kontserti andma?

Nüüd siis esines viiuldaja, dirigent ning ülemaailmselt tunnustatud (ilma mingi naljata, Mustonen on maailma kultuuriloos tõsine märk!) vanamuusik Andres Mustonen Venemaal Novosibirskis kontserdil üles koos Venemaa presidendi Vladimir Putini juures tegutseva kultuuri- ja kunstinõukogu liikme pianist Jekaterina Metšetina ning Venemaa džässtrompetisti Vadim Eilenkrigiga. Mis mõttes?

Kes esines Hitleri kontsertsaalis?

Aga mina lendan kõrgemalt
Aga mina lendan kõrgemalt Foto: Nelli Teataja «Vasar»

Takka paremaks, Mustonen isegi ei viitsinud oma nokka avada ja asja kuidagi kommenteerida, sealt kostis ainult midagi sihukest, mis meenutas kõigi eestlaste jaoks juba ammu lendlauseks muutunud prääksatus stiilis «ei kommentaari».

Mustonen pidas vajalikuks lisada: «Mina lendan kõrgemalt.»

Seda algatuseks. Tõsi, auväärt muusik lisas hiljem: «Mul on kujunenud olukorra pärast siiralt kahju. Saan aru, et minu käitumine, mis mulle endale on arusaadav, ei ole arusaadav ja aktsepteeritav paljudele teistele, kaasa arvatud mu oma perekonnale ja lähimatele kolleegidele-sõpradele. Mul on sellest väga kahju; ma palun vabandust neilt, kellele olen sellega meelehärmi valmistanud,»

Aga see on ikkagi täiesti õudne, kui Eestit nii vägevalt tutvustanud kultuuritegelane lendab nii kõrgelt, et kosmoselaev on selle kõrval tite piiksatus, on nii oma alas kinni, et ei teadvusta enam üldse igapäevast reaalsust. Verist reaalsust.

Ei saa pihta, et sõda, mida peab diktaator Putin, ei seisa eraldi kultuurist, ärist ega business as usual elust, vaid on kõige hetkelisega tihedalt seotud. Vene riik algab pisut rohkem kui 200 kilomeetri kaugusel Tallinnas. Ja täpselt nii kaugel on Eestist ka sõda, sest seda peab seesama riik, mille piiripunktid asuvad Luhamaal, Koidulas või Narva taga.

Miks peab isegi Mustoneni sugusele meelde tuletama: kulla mees! Kui sakslased eesotsas Hitleriga ründasid Euroopat, kuis olnuks võimalik, et näiteks muusikud Prahast, Varssavist või Londonist läinuks Berliini kontserdi andma, huulil hüüatus: «Ei kommenteeri, sellest sõjast pole miskit, ma lendan kõrgemalt!»

Võimatu, eksole.

Uhhuukulguri trajektoor

Pange tähele, mitte keegi ei tühista siinkohal Mustoneni ega superkollektiivi Hortus Musicus, küll aga tühistas Mustonen ise kultuuriruumi, kus ta on kasvanud ning kust pärineb ka enamus tema esitatavast vanamuusikast. Tühistas ühe näpunipsuga. Mustonen tühistas kogu vastupanu agressorile, arvates tõepoolest, et natsistlikul Venemaal esinemine pole märk ega midagi vaid lihtsalt kontsert as usual.

Nüüd  tühistas Mustonen ise kultuuriruumi, kus ta on kasvanud ning kust pärineb ka enamus tema esitatavast vanamuusikast.

Eesti Kontsert tegi antud hetkel ainuõige otsuse, kui Mustoneniga koostöö lõpetas, muu samm ei ole isegi jaburaimas mõtte-uius võimalik. Kui inimene lendab nii kõrgelt, et talle on täiesti savi «üks väikene konflikt», «erioperatsioon» ja nipet-näpet hukkunuid, on ta tõeline kosmosekutt. Ja päris korralik uhhuukulgur.

Uhhuudeks nimetame ju tavaliselt neid riigialamaid, kes reaalsust ei taju ning kellel iga tõsiasja kohta 3-4 huvitavat oma teooriat alati tagataskust võtta. Ja otse loomulikult ei vasta need mitte mingitele loodusseadustele.

Ma kuulan kindlasti Hortus Musicust edasi, Mustoneni keegi maha tõmbama ei hakka. Keegi ei hakka maha tõmbama ka Helme asutatud bändi Fix.

Aga Mustonen peab aru saama, et kui ta tühistab Euroopa, siis ei saa lihtsalt tema edasised võimalused olla siin endised.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles