ARHIIV | ITA EVER 92 Pojapoeg Alfred Baskin vanaema sünnipäevast: ta on nii kobe, kui sellises vanuses olla saab

Näitleja Ita Ever tähistab oma 92. sünnipäeva pere keskis. Foto: Raul Mee
Chrislin Metsanurm
Copy

Laupäeval, 1. aprillil tähistab armastatud näitlejanna Ita Ever oma 92. sünnipäeva. «Ma küll ei tea, kui tähtis sellises vanuses sünnipäev on, aga ma usun, et eks see toob talle natuke elevust ka ikka!» rääkis Ita Everi lapselaps Alfred Baskin, kes toob vanaema sellel puhul enda juurde, kus tähistatakse sünnipäeva lähimate pereliikmete seltsis.

Taasavaldame 1. aprillil 2023, Everi 92. sünnipäeva puhul ilmunud loo.

Ita Everi varalahkunud poja Roman Baskini poeg ja seiklusfirma 360 Kraadi tegevjuht Alfred Baskin (30) sõnas, et sünnipäeva puhul toob ta vanaema hooldekodust enda juurde koju. Seal tähistatakse koos Ita 92. eluaasta täitumist ning seda vaid kõige lähedasemate pereliikmete seltsis. «Meil on plaanis pidada väike ja rahulik õhtusöök,» ütles Ita pojapoeg Alfred.

Alfred rääkis, et lisaks perekonnale tulevad Itat üllatama draamateatri näitlejad. «Vanaema ei tea sellest midagi,» lisas pojapoeg salapäraselt. Tegelikult ei tea ta ise ka veel, mis näitlejatel täpsemalt plaanis on, sest see pidigi üllatus olema. «Nii palju kui ma aru sain, siis tulevad mingid üllatusesinejad,» ütles ta.

Alfred usub, et vanaema ootas oma sünnipäeva ja tal on hea meel seda tähtsat päeva pere keskis veeta. «Ma küll ei tea, kui tähtis sellises vanuses sünnipäev on, aga ma usun, et eks see toob talle natuke elevust ka ikka!» märkis Alfred. «See on naljapäev! Selles mõttes on see alati tore olnud, sest on saanud sellist vimkat ka natuke, ja ma usun, et ikka ootas.»

Ita Ever ja lapselaps Alfred
Ita Ever ja lapselaps Alfred Foto: Alfred Baskini erakogu

Uurisime pojapojalt, kuidas näitlejanna tervis selles väärikas eas vastu on pidanud. «Ei saa üldse kurta, sest ta on täpselt nii kobe, kui sellises vanuses olla saab,» ütles Alfred Baskin, lisades, et vanaema veel kõnnib ja liigutab. «Ühtegi muret selle koha pealt ei ole!»

Küsimusele, kas näitlejanna saab veel iseseisvalt hakkama, vastas Alfred suure ohkega. «Nojah, kuidas kunagi. Eks ta natuke saab ise ja vahest on ka abi vaja,» sõnas ta, kuid lisas, et muidu on vanaema virk ja kraps.

Helistasime ka näitlejannale endale. Ita Ever tänas rõõmuga meelespidamise eest, kuid siis kahjuks kõne katkes.

Ita Ever 
Ita Ever Foto: Teet Malsroos

Šokk tabas 2020. aastal tervet perekonda

Ita Everi pojapoeg Alfred Baskin rääkis 2020. aasta oktoobris Elu24-le, et vanaema tabas insult juulikuus. «Eks te võite ise arvata, mida üks üle 80-aastane naine sellisest asjast arvab. See lööb ju kogu igapäevarütmi sassi,» tunnistas Alfred ja ütles, et Itaga juhtunu mõjus rängalt tervele perele. «Kiita just ei ole, aga seisund on stabiilne ja ta taastub vaikselt,» kirjeldas Alfred vanaema tervist.

Sel ajal läks terve pere suurim panus sellele, et Ita saaks rahulikult haiglas taastuda. «Ei taha asjadest ette rutata ja eks talle tuleb anda aega taastumiseks,» vastas Alfred küsimusele, kas arstid on prognoosinud, millal Ita võiks haiglast koju naasta.

Kuuldus sellest, et legendaarse näitlejanna tervis ei pruugi olla parimas korras, hakkas levima juba 2020. aasta septembri alguses, kui draamateater eemaldas mitmeks kuuks mängukavast komöödia «Tuhk ja akvaviit», mille peaosas oli Ita Ever.

Meeldejäävad rollid

1980. aastal linastunud populaarses komöödias «Amoraalne lugu» mängis Ita Ever kaunitar Jelenat, kelle repliikide hulka kuulus kõnekas lause «Kui sa ainult teaksid, kui palju austajaid mul Leningradis oli!». Jelenal võis ju omajagu austajaid olla, kuid Eesti lavade esileedil Ita Everil on neid tegutsemisaja jooksul kindlasti oluliselt rohkem kogunenud – seda nii Leningradis kui ka igal pool mujal.

Ita Ever Tallinnas 1997. aastal. Draamateatri etendus Edward Albee «Kolm pikka naist»
Ita Ever Tallinnas 1997. aastal. Draamateatri etendus Edward Albee «Kolm pikka naist» Foto: GUNNAR VAIDLA/PM/Scanpix Baltics

Ita Ever on enamiku oma rollidest teinud Eesti Draamateatri laval, kuid ta on külalisena mänginud ka Vanalinnastuudios. Näitlejanna on kaasa teinud sellistes legendaarsetes filmides ja telelavastustes nagu «Eesti ballaadid», «Rudolf ja Irma», «Viimane suvi», «Aeg maha», «Salmonid» ning «Pulmatragöödia» – see nimekiri on tegelikult lõputu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles