Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

NALI NALJAKS Esimese aprilli puhul tehtud tüngad, mis läksid üle piiri (1)

Copy
Aprillinali. Pilt on illustreeriv.
Aprillinali. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Mõned oskavad nalja teha, teised mitte nii väga. Seega pole üllatav, et vahel lähevad 1. aprillil tehtud naljad ning tüngad vett vedama. Siin on kümme aprillinalja, mis läksid üle piiri või kukkusid ikka väga halvasti välja.

Esimese aprillinalja kohta liigub palju kuuldusi, kuid mõned ajaloolased usuvad, et päev sai alguse 1582. aastal Prantsusmaal, vahendab Reader's Digest. Nimelt mindi siis üle uuele kalendrisüsteemile, millega uusaastapäev nihkus 1. aprillilt 1. jaanuari peale.

Kuna toona jõudsid uudised avalikkuseni aeglasemalt, ei saanud kõik seda teadaannet õigel ajal kätte ja osa inimesi tähistas uue aasta saabumist ikkagi 1. aprillil. Nendest said nii-öelda naljanumbrid ning neile kleebiti tüngana selja peale paberist tehtud kalad.

Üsnagi süütust aprillinaljast on aga tänaseks kasvanud välja palju suuremaid vempe, kuid kõik neist ei ole alati nii edukad.

1. «Ma ei ole surnud!»

Kirjanik Jonathan Swift plaanis 1708. aastal suurejoonelist nalja ning teeskles, et on astroloog Isaac Bickerstaff. Ta avaldas raamatuna hulga ennustusi, millest kõige silmapaistvam oli see, et toona tuntud astroloog John Partridge sureb 29. märtsil.

30. märtsil avaldas Swift anonüümselt Partridge'i surmateate ja 1. aprillil koputas matuste planeerimiseks astroloogi uksele. Partridge'il oli muidugi hing sees, kuid ta pidi järgnevatel aastatel korduvalt tõestama, et ta on siiski elus.

Astroloog suri seitse aastat hiljem ja ta ei saanudki kunagi teada, kes ta ekslikult surnuks kuulutas.

2. Külvas tele-eetris hirmu

1980. aastal tegi Bostoni telekanali reporter Homer Cilley eetris nalja, et üks mägi Massachusettsi osariigis oli hakanud purskama. Mäest voolas Cilley sõnul välja laavat ja see purskas tuld.

Reporter lisas eetris olnud uudisele toonase presidendi Jimmy Carteri valehoiatusi ning tõelisi klippe purskavast vulkaanist. Uudiste lõpus näitas Cilley teksti «Aprillinali», kuid paanikas inimesed olid juba hädaabinumbrile helistama hakanud.

Cilley kaotas aprillinalja pärast oma töökoha.

3. Nixoni teisik

Lisaks tele-eetrile on aprillinalju tehtud raadios. 1992. aastal helistas üks mees USA raadiojaama ning teeskles, et ta on Richard Nixon. «Ma ei teinud kunagi midagi valesti ja ma ei kavatse seda uuesti teha,» ütles mees eetris ja lubas, et ta kandideerib taas presidendiks.

Tuhanded uskusid, et tegu oli tõesti Nixoniga, ja tekkinud pahameele järel plaaniti isegi suurt protesti.

4. Vasakukäelised jooksid tormi

1998. aastal tegi kiirtoidurestoran Burger King 1. aprilli puhul nalja ja reklaamis välja, et nüüdsest pakuvad nad oma menüü populaarseima hamburgeri erilist varianti vasakukäelistele. Nali kukkus halvasti välja, sest tuhanded vasakukäelised inimesed üle riigi jooksid kohalikesse Burger Kingi restoranidesse olematut toodet tellima.

5. Nali, mis murdis kalju

Kui üks Briti raadiosaatejuht otsustas 1. aprillil 2001 nalja teha, siis ei osanud ta ilmselt aimata, et purustab sellega lausa kaljuserva. Nimelt teatas mees raadios, et ühe East Sussexi kalju pealt on näha Titanicut.

Sajad raadiokuulajad jäid juttu uskuma ning läksid kaljuserva äärde ootuses näha uppunud Titanicut. Sadade inimeste raskuse all tekkis kaljusse aga korralik mõra ning mõni päev hiljem kukkus tükk kaljuservast merre.

6. Ülemus ei saanud naljast aru

Kakskümmend aastat tagasi otsustas ühe Ohio osariigi riidepoe töötaja helistada oma ülemusele ja väita, et poes toimub relvastatud rööv. Kahjuks ei jõudnud töötaja ülemusele õigel ajal tagasi helistada ja tunnistada, et tegu oli aprillinaljaga.

Ülemus oli juba politseisse helistanud ning peagi oli riidepoe ees neli politseiautot. Töötaja võeti süüdistatuna paanika tekitamises vahi alla.

7. Realistlik UFO

Jordaania ajaleht avaldas 2010. aastal artikli, milles väideti, et ühe kõrbe lähedal asuva küla juurde maandus UFO. Lähedase linna linnapea jäi artiklis öeldut uskuma ning evakueeris kõik 13 000 külaelanikku.

Võimaliku kohtuasja ära hoidmiseks vabandas ajalehe meeskond küla ees isiklikult, väites, et nad soovisid pakkuda meelelahutust, mitte inimesi ehmatada.

8. Mõrv ei ole naljakas

2013. aasta 1. aprillil tegi Tennessee osariigis elav Susan oma õele karmi nalja. Susan helistas õele ja ütles: «Tulistasin oma meest, koristan praegu, lähme matame ta maha.» Kuigi Susan arvas, et see on suurepärane nali, ei olnud tema õde sama meelt. Peagi oli politsei Susani ukse taga, kuid õnneks süüdistust ei esitatud, sest naise mees tuli mõni hetk hiljem täitsa elusalt koju.

9. Naljakas nuga

Kui 18-aastane Tori otsustas oma kallimale aprillinalja teha, lõppes see üsna karmilt. Nimelt ütles Tori kallimale, et ta on rase. Kallim ei pidanud aprillinalja üldsegi naljakaks ja Tori solvus. Seejärel haaras neiu noa ja lõpuks pidi sekkuma politsei. Tori väitis hiljem, et nuga oli ka aprillinali, kuid keegi peale neiu seda naljakaks ei pidanud.

10. Google astus ämbrisse

Aprillinaljadega astuvad ämbrisse ka suured ettevõtted. Nii juhtus 2016. aastal Google'iga, kes tegi nalja ja lisas enda e-posti rakendusse uue nupu «Mic drop» ehk «Mikrikukutamine». Sellele vajutades läks e-kirja asemel saajale hoopis GIF ja kogu suhtlus selle isikuga lülitati välja.

Päris äge trikk, kuid probleemiks oli tõsiasi, et aprillinalja nupp oli täpselt e-kirja saatmise nupu kõrval. Google sai paari tunni jooksul mitmeid kaebusi ning see eemaldati kiirelt. Aga kahju oli juba tehtud ja väidetavalt kaotas vähemalt üks inimene selle aprillinalja pärast oma töökoha.

Tagasi üles