ELU25 Harly Kirspuu: Keegi ei lahku juhtoina kohalt ka siis, kui on lihtsalt käpard

"Auhinnalisest kohast" hoiame kinni ka siis, kui ammu enam ei kvalifitseeru Foto: Internet
Harly Kirspuu
, Kuulehe KesKus autor, Imelike Filmide Festival
Copy

ÄSAMINE ON LÄBI, RAHULIKKU ARGIPÄEVA! Võtaks nüüd natuke selle valimisteasja kokku ka, arvab ühiskondlik aktivist ja imelik filmimees Harly Kirspuu. Jupp aega ootasin, kas lakki saanud erakondade esimeestest keegi uttu ka tõmbab. Muidugi mitte.

Arenenud maailmas on nii, et kui erakond teeb üldvalimistel halva tulemuse, siis astub erakonna esimees tagasi. Meil nii lihtsalt ilmselt asjad ei käi. Miks? Aga vaatame kaotajaid ning väheke ka neid, keda võitjateks nimetada saab.

Kes lakki sai?

Keskerakond: Jaa, Jüri Ratasele meeldib võim. Ta sai seda eelmisel korral rajult kasutada, olles olnud nii Edgari kui Savisaare vihmavarjuhoidja ning seepärast Keski valitigi. Nüüd pani Miša Kõlvart Ratasest valimisnumbritega mühinal mööda, kes on samasugune Edgari jünger. Lihtsalt jüngrite õpetaja viibib kalmistul, tema väljakaevamine on kriminaalkorras karistatav ja nüüd peab Kesk lõpuks ometi mõtlema hakkama, mis maailmavaade neil on, sest suur juht, kes suuna kätte andis, on surnud.

Arenenud maailmas on nii, et kui erakond teeb üldvalimistel halva tulemuse, siis astub erakonna esimees tagasi. Meil nii ei käi.

EKRE: Esiteks määgida hommikust õhtuni sellest, et meie oleme ainsad tõsiselt eestlased, teiseks postuleerida et vot meie erakonna eesmärk on ainuvõim, on äärmiselt hale vaatepilt – kuivõrd ainuvõimust on suudetud otsustavalt ilma jääda kolmedel Riigikogu valimistel järjest.

Pluss, et eestluse väidetavalt suurim vaenlane Kaja Kallas sai kuus korda rohkem hääli kui EKRE suurima häältesaagiga liige.

Normaalne erakonna esimees astuks sellise paugu peale tagasi, aga EKREs võid sa kasvõi hundirattaid visata, kui sul õiget perekonnanime pole, siis sa juhtida ei saa, kui sul õige perekonnanimi on, siis võid esimehe kohal tiksuda elu lõpuni.

Isamaa: Tsiisuskraist ja küünlad pühadele õdedele. Olles kunagi minevikus olnud IRLi liige ja teades sealt palju ägedaid, toredaid ja tarku inimesi, on täielik müstika, mis põhjusel Helir-Valdor Seeder – absoluutselt vastutusvõimetu ja maailmavaadet mitteomav isik – neid siiamaani juhib. Aeg on maha istuda, järele mõelda, kellele miks ja kuidas peale ühe teatava pankuri neid vaja võiks minna. Sest seekordne tulemus oli konkreetselt häving.

Rohelised: Zuzu oli Roheline ja Roheline oli Zuzu. Zuzu laulis küll maha kohutava ja haige laulu "Kapten Zuzu", aga midagi palju peale üksmeelsete naerupahvakute seal ei saavutanud. Siis laskis üldse parteist jalga. Kui tema sealt lahkus, oleks võinud kogu sellele operatsioonile ka sisuliselt joone alla tõmmata. Või siis kellegi aruka asemele võtta.

Ei ole, ei näe, ei paista ühtegi sellist liidrit, kes viitsiks lõputuseni võimelda parlamendikohtade eest, omamata mingitki väljavaadet parlamenti jõuda.

Väheke edukamatest

Ja mõtleme ka võitjatele, noh, kellest mõni tegi niiöelda keskpärase tulemuse.

Reform: EKREIKE on kõigil värskelt meeles. Seda on näha, sest kui sa annad inimesele valida, kas paremliberaalne kapitalism või venemeelne natsiriik, siis iga normaalne inimene valib esimese variandi. Kaja Kallas jääb meid juhtima nii või naa järgmised 4 aastat ja mina - absoluutselt mitte Refi valija - olen sellega nõus.

Kui Lauri Läänemets sellise tulemuse peale tagasi astub, söön ma kõik oma juuksed ketšupiga ära.

Eesti 200: Eelmiste valimiste naljamehed, kuskilt seina seest kasvanud kodanikud, on saanud tõsiseks ja väärikaks poliitiliseks jõuks. Ärge üldse mitte imestage, kui nad 2027 Refile ja EKREle konkurentsi pakkuma hakkaks. Eeldusel et nad peale valimisi ühte ruumi ära mahuvad (see also: Rohelised, Vabaerakond, Res Publica).

Sotsid: Kuulutati hävingut. Todasinast – vähemalt päris totaalset – ei saabunud. Kogu draama ja kõikide valimisküsitluste vastu jäädi ilma ainult 1 kohast ning lõpetati valimised eelviimasena. Kui Lauri Läänemets sellise tulemuse peale tagasi astub, söön ma kõik oma juuksed ketšupiga ära, sest valijabaas on olemas ja välja ei jääda ilmselt ka järgmiste valimiste ajal.

Vasakpartei: Vot siin läheb põnevaks. Erakonna esimees vingus alles mõni aeg tagasi, kuidas seltsimees Aivo Petersoni juhitav suurvene šovinistide kollektiiv KOOS üritab tema erakonda kaaperdada, ometi need suurvene šovinistid surusid Vasakpartei nii kaugele, et nood said riigi rahastuse peale. Peterson ega teised ei ole esiteks erakonna liikmed, teiseks saabus Vasakparteile juunis kustutamishoiatus, sest erakonnale vajaliku 500 liikme asemel oli neil 350. Kui Issand mõistust annab (mis on väheusutav, sest ükski asjalik inimene ju ometi Vasakparteisse ei astu), võtab kodanik esimees raha välja, saadab Petersoni natsid pikalt ja levitab oma maailmavaadet – mis on küll peast imelik, aga vähemalt mitte otseselt vene fašism.

Parempoolsed: Põhjus, miks Isamaa ei hakkagi enam kunagi praegusel kujul töötama – sest kõik inimesed, kellel on ideid ja eesmärke, lähevad sealt lihtsalt minema (see also: Vabaerakond). Nüüd riigirahade peal on aega 4 aastat küpseda ja oma programm laiemale üldsusele söödavaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles