Rootsis teevad kiirrongid põhjapõtradest hakkliha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjapõdrad
Põhjapõdrad Foto: SCANPIX

Kolm kuud tagasi avati Põhja-Rootsis uus kiirrongitee, mis kohalike sõnul on nüüdseks nõudnud juba 200 põhjapõdra elu.

Põhjapõdrakasvatajad on sunnitud oma loomad rongiteest kaugemale turvalisematele aladele viima, edastab The Local.

Umeå ja Lycksele vahel sõitvate rongide rataste all on elu kaotanud põhjapõdrad, kes on juhuslikult rongiteele sattunud.

Põhjapõdrakasvataja Per-Mikael Jonssoni sõnul peab ta iga päev tegelema mõne hukkunud või vigastada saanud põhjapõdraga. Farmeri kinnitusel on põhjapõtrade vigastused tavaliselt sellised, et loomad vajavad eutanaasiat.

«Põhjapõdrad oleks nagu hakklihamasinasse sattunud. Nüüdne talv on minu jaoks mu elu kõige kohutavam, sest paljud minu põhjapõdrad hukkusid rongi rataste all,» lausus Jonsson.

Jonsson teatas probleemist Rootsi rongiliiklusteenistusele ja rongifrmale, kuid ta palved on olnud kurtidele kõrvadele.

«Tegemist on kiirrongidega, mis sõidavad nii kiiresti, et põhjapõtradel praktiliselt puudub nende ette sattudes võimalus ellu jäämiseks. Loomad hakseldatakse ära,» jätkas Jonsson.

Rootslase sõnul ei jäänud tal muud üle kui oma loomad ohutumasse paika viia.

Rongifirma teatel nad rongiliiklust ei muuda. Firma maksab iga hukkunud põhjapõdra eest 3000 Rootsi krooni. Jonssoni sõnul on seda liiga vähe.

«Olen rongide tõttu kaotanud paarsada tuhat krooni. Ma ei saa ohverdada tervet põhjapõdrakarja rongiliikluse heaks,» nentis rootslane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles