HINNATÕUS Vangla poe hinnad teevad kinnipeetavale liiga: ebareaalne, ei olegi võimalik enam poes käia

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Viru Vangla.
Viru Vangla. Foto: Tairo Lutter

Justiitsministeerium nendib, et nii, nagu laiemalt ühiskonnas, on tõusnud hinnad ka vanglas.

Vangla mõistmatult kõrgete hindade teema kerkis esile juba 2021. aastal, kui «Kuuuurija» saates rääkis Tallinna vanglas viibiv kinnipeetav, et kuigi elamistingimused on suurepärased, kambrid soojad ja toidud maitsvad, siis vangla poe hinnad teevad liiga. 

«Põhiline probleem on kaupade hindade ja valikuga,» kurtis kinnipeetav, kelle sõnul olid vangla poes hinnad lausa ebainimlikult kõrged. «Kui Selveris tuleb näiteks kurkidele pakkumine, siis siia tuleb sama toode müüki ikkagi täishinnaga,» tõi ta näiteks. 

Nüüd kurdab aga Viru vanglas viibiv härra, et hinnad on ootamatult suisa 60 protsenti tõusnud. Seejuures toob ta välja, et teenib vanglas tööd tehes 0,23 eurot tunnis. «See on ju ebareaalne, ei olegi võimalik enam poes käia, kõik on kallimaks läinud – õunad, sibul, šokolaad,» tõi ta näiteks. 

Vanglateenistuse avalike suhete nõunik Liis Lumiste nentis, et nagu laiemalt ühiskonnas, on tõusnud hinnad ka vanglas. 60-protsendine hinnatõus väidetavalt tõele siiski ei vasta. 

«Vanglas on poeteenus oma olemuselt olnud võrreldes suurte jaekauplustega kallim ja ühtlasi ei rakendu toodetele ka võimalikke sooduskampaaniaid,» kinnitas Lumiste. Küll aga toob ta välja, et vanglaseaduse järgi võivad tooted olla turuhinnast kallimad kuni 20 protsenti. 

Lumiste nentis, et kinnipeetavatel on olemas kõik eluks vajalik – toit ja hügieenitarbed. Kui kinnipeetav ei saa neid ise soetada, tagab need vangla.  

Poeteenus annab kinnipeetavatele aga võimaluse kahel korral kuus osta täiendavalt toidukaupu või tehnikaseadmeid. Avavangla kinnipeetavad teevad oma sisseoste tavapoodides.

Tartu vangla. 
Tartu vangla. Foto: Sten Sang

«Selleks, et arendada ja parendada kinnipeetavatele mõeldud teenuseid, oleme sõlminud lepingu, et luua e-poe teenusearendus vanglatesse,» avaldas Lumiste.  

Esimesed e-poe teenuse kasutusvõimalused läbi tahvelarvutite jõuavad kinnipeetavatele testimiseks selle aasta lõpus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles