20-aastane kliimaaktivist Greta Thunberg valiti Helsingi ülikooli audoktoriks (21)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy

Helsingi ülikooli teoloogiateaduskond omistas 20. märtsil 20-aastasele rahvusvaheliselt tuntud Rootsi kliimaaktivistile Greta Thunbergile audoktori kraadi. 

Rootsi aktivist Greta Thunberg, kes keskendub globaalse soojenemise vastasele võitlusele, pälvis 20. märtsil Helsingi ülikoolilt tunnustuse – ta valiti audoktoriks. Tegemist on teaduskonna kõrgeima tunnustusega, mille Thunberg pälvis vaid 20-aastasena, vahendab Helsingin Sanomat

Kirikuajaloo professori Tuomas Heikkilä sõnul on Greta Thunbergi kliimaaktivismil usuteadusega paljugi ühist, sest teoloogiateaduskond uurib inimkonna põhiküsimusi.

«Tänapäeva suurimad ohud – nagu kliimamuutused, looduse hävimine ja sõjad – on inimese tekitatud probleemid, mida püütakse lahendada sümptomite mõjutamisega. Kuid põhiküsimus on, miks on inimene nii rumal,» räägib Heikkilä.

Greta Thunberg sai rahvusvaheliselt tuntuks 2018. aastal, kui klassiruumis viibimise asemel hakkas ta reedeti istuma hoopiski Rootsi parlamendi ees, nõudes võimuesindajatelt konkreetseid tegevusi kliimaprobleemide lahendamiseks. 

Viimasel ajal pole Thunberg enam rahvusvahelises meedias nii sage esineja. Ta on keskkooli viimases klassis ja loodab haridusteed jätkata ülikoolis. Prantsuse väljaande lemonde.fr andmetel unistab Thunberg tavalise noore elust, hoolimata sellest, et ta on tuntud.

Thunberg valiti 2019. aastal USA uudisteajakirja Time aasta inimeseks. Teda on autasustatud ka Põhjamaade Nõukogu keskkonnaauhinnaga ja Belgia Monsi ülikool on andnud talle samuti audoktori kraadi. Talle on Suurbritannias Winchesteris püstitatud ausammas ja ta on mitu korda olnud Nobeli preemia kandidaat.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles