Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Liiklusmüra kasvatab südamerabanduse riski

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Liiklusmüra kasvatab südamerabanduse riski
Liiklusmüra kasvatab südamerabanduse riski Foto: AP / Scanpix

Rootsi Karolinska Instituudi tehtud uuring näitas, et liiklusmüra kasvatab südamerabanduse saamise riski.

Pidevalt liiklusmüra sees elavatel inimestel on suurem oht saada südamerabandus, kui neil, kes elavad peamagistraalidest eemal vaiksemates paikades, kirjutab STT.

Uuringus võeti vaatluse alla pealinna Stockholmi erinevad piirkonnad.

Uuringus osales 1600 inimest, kellel oli ajavahemikul 1992 – 1994 olnud südamerabandus. Uurijad küsisid, kus katsealused viimased 20 aastat elanud olid ning neis paikades mõõdeti müra valjust. Lisaks võeti arvesse ka õhusaastatus ja küsitleti südamerabanduse tekkimise põhjuste kohta.

Kindlat seost mürasaaste ja südamerabanduse vahel ei leitud. Kuid kui jäeti välja muu igapäevane olmemüra, siis näitas uuring, et südamerabanduse oht kasvas 40 protsenti, kui liiklusmüra ületas 50 detsibelli.

Professor Göran Pershageni sõnul oli see alles esimene uuring ning selliseid tuleb veel,  et saada kindlad andmed, kuidas liiklusmüra ja südamerabandus on omavahel seotud.

Tagasi üles